Dersim Katliamı 75.yılında da lanetleniyor

Dersim Katliamı, 75. yılında yapılan açıklamalarla bir kez daha lanetleniyor.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Dersim bileşenleri Dersim Katliamı’nın 75’nci yıl dönümü nedeniyle Seyit Rıza Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

HDK adına açıklama BDP Dersim Eski Milletvekili Şerafettin Halis, 4 Mayısın Dersim için kara bir gün olduğunu belirterek, katliamda yaşamlarını yitirenleri saygı ile andıklarını söyledi. 75 yıl önce bakanlar kurulu kararıyla Dersim’e yönelik askeri harekatın başladığını belirten Halis, katliam kararını ve katliamı nefretle kınadıklarını ifade etti.

Yaşanan katliamı unutturmayacakları anlatan Halis, zulüm politikalarının bugün de devam ettiğini ifade etti. Dersim Katliamı’nı anarken tarihten ders çıkartılıp bir daha yaşanmaması için mücadele ettiklerini belirten Halis, “Dersim acılarını anarak kendi partilerine menfaat sağlamaya çalışıyorlar bunun adı şudur: Katilin sofrasında beslenmek, katille yenen yemek, katile gülüp oynayıp sizin acılarınızı malzeme yaparak sizinle ağlamak isteyenlere inanmayın” dedi.

ADANA VE MERSİN’DE AÇIKLAMA

Adana’da da İnönü Parkı’nda bir araya gelen Alevi örgütleri, HDK, İHD ve bazı yöre dernekleri yaptıkları açıklama ile Dersim Katliamı’nı lanetledi. Kurumlar adına basın açıklamasını yapan Tuncelililer Derneği Adana Şube Başkanı Yılmaz Zeroğlu, Dersim Katliamı’nın Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana mayasında olan Türk-İslam sentezi çerçevesinde Anadolu’da yapılan en büyük katliam olduğunu vurguladı. Dersim’in bir devlet politikası olduğunu dile getiren Zeroğlu, bu konuda özür yerine somut adımlar beklediklerini söyledi. Türkiye insanının tarihi ile yüzleşmeyi onur sayacak bir iktidar istediğini vurgulayan Zeroğlu, coğrafyada yaşanan tüm katliamların bilinmesini, tarihlerinin, kültürlerinin ve dillerinin yaşatılmasını istediklerini belirtti.

Mersin’de Büyükşehir Taş Bina önünde yapılan basın açıklamasına Akdeniz Belediye Başkanı M.Fazıl Türk, BDP İl Eş Başkanları Aynur Aşan ve Musa Kullu, EMEP Mersin İl  Başkanı Mehmet Taşçı, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, Tuncelililer Derneği Genel Sekreteri Cemal Temiz’in yanı sıra demokratik kurum temsilcileri de katıldı.

Açıklama yapan Tuncelililer  Derneği Genel Sekreteri Celal Temiz, yaşanan katliamdan devletin sorumlu olduğunu söyledi. Harekatın 2 yıl sürdüğünü belirten Temiz, “Yapılması gereken soruşturma yetkisi olan ve mağdurların da taraf  olduğu Dersim hakikatlerini soruşturma komisyonunu kurmaktır. Arşivlerin açılması olumlu bir adımdır” dedi.

Genelkurmayın yaptığı “Tasnif ediyoruz” , “Gizlilik kararını dikkate alıyoruz” açıklamalarından endişe duyduklarını belirten Temiz, belgelerin halktan gizlenmemesini istedi.

EVRENSEL

EN SON EKLENENLER