5. Dersim 35-38 Konferansı 7 Haziran’da yapılacak

5. Dersim 35-38 Konferansı’nın Avrupa Parlamentosu Sol Grup ve Yeşiller Grubu’nun ev sahipliğinde 7 Haziran günü Avrupa Parlamentosu Brüksel Binası’nda yapılacağı duyuruldu. Alevi kurumları ile birlikte Ermeni, Yahudi, Süryani kurumlarının da destek verdiği konferansa; tarihçi, siyaset bilimci, hukukçu, gazeteci, yazar, TBMM ve AP üyesi parlamenterlerle birlikte dönemin tanıkları ve mağdurları da katılacak.

5. Dersim 35-38 Konferansı, Avrupa Parlamentosu Sol Grup ve Yeşiller Grubu’nun ev sahipliğinde yapılıyor. Dersim 35-38 Konferans Hazırlık Komisyonu, Ermeni, Yahudi, Süryani kurumlarını ile birlikte; konferansa Dersim Genosit KarşıtıDerneği, Dersim’i Yeniden İnşa Cemiyeti, Kurmeşliler Derneği ve Demokratik Aleviler Federasyonu’nun da destek verdiğini kaydetti. 7 Haziran günü Avrupa Parlamentosu Brüksel Binası’nda saat 09.00’da başlayacak olan konferansın 18.30’da sona ereceği kaydedildi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Hazırlık Komisyonu, Türkiye’nin 1935-38 yılları ve sonrasında Dersim’e yönelik uyguladığı “Tunceli Kanunu”, “Tedip”, “Tenkil”, “Tehcir” politikalarının sonuçlarının ağır olduğunu kaydederek, 1937-39 yılları arasında Dersim’de sistematik olarak uygulanan soykırım politikalarının, resmi rakamlara göre 13 bin 806 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtığını kaydetti.

‘Özür yeterli değil’

Soykırım sonucu 12 bin kişinin Türkiye’nin batı kentlerine sürgün edildiğini vurgulayan Komisyon, “Gayri resmi rakamlara göre de Dersim soykırımında 70 ila 90 bin arasında insan öldürüldü, on binlerce kişi sürgüne yollandı. Yine binlerce Dersimli çocuk da ganimet olarak alıkonuldu ve subaylara hizmetçi olarak sunuldu. Dersim toplumunun önde gelen liderlerinden Seyit Rıza ve bir oğlunun da aralarında bulunduğu yedi kişi, idam edildi. Soykırımdan 74 yıl sonra ilk kez Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan; 1937-39 yılları arasında Dersim’de yaşananların ‘katliam’ olduğunu, katliamda 50 bin kişinin infaz edildiğini kabul etti ve dolaylı da olsa ‘özür’ diledi. Dersim 38 soykırımı kurbanlarının torunları olarak; Dersim halkından dilenen özrün önemli bulmakla birlikte, yeterli olmadığı fikrindeyiz” diye kaydetti.

‘İnkar, imha ve asimilasyona son verin’

Türkiye’ye inkar, imha ve asimilasyon politikalarına son vermesi çağrısında da bulunan Komisyon şunları kaydetti: “Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Willy Brandt’ın ülkesine saygınlık kazandıran davranışı göstermeye, çağdaş dünyanın yaptığı gibi soykırımla yüzleşmeye, soykırımdan kaynaklanan maddi ve manevi kayıpları gidermeye, halen yürürlükte olan inkar, imha, asimilasyon politikalarına derhal son vermeye çağırıyoruz. Dersim soykırımında sorumluluğu bulunan devletleri de tarih ve insanlıkla yüzleşmeye davet ediyoruz. Bu amaç etrafında, 7 Haziran 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda 5. Dersim `35-`38 Konferansı düzenliyoruz.”

Konferans 4 ana başlık altında toplanacak

“Dersim: 1935-38’den Günümüze – Türkiye Cumhuriyeti’nin ve UluslararasıHukukun Rolü” başlığı altında düzenlenecek konferansa tarihçi, siyaset bilimci, hukukçu, gazeteci, yazar, TBMM ve AP Üyesi parlamenterlerle birlikte dönemin tanıkları ve mağdurlarının katılacağı duyurularak, konferansın şu 4 ana başlık altında toplanacağı kaydedildi. ‘1935-38 Dersim Katliamı: Tarihsel Perspektif ve Yaklaşım, Hukuksal Sorumlulukların Belirlenmesi ve İzlenmesi Gereken Yol, Gerçeklerin Ortaya Çıkması ve Uzlaşma-Barış Ortamı Dersim Dramı Ve Türkiye’deki Değişik Siyasi Partilerin Tutumu, Türkiye’de Çoğulculuk, Azınlık Hakları ve Ayrımcılık: Alevi ve Kürt Sorunu.”

 

EN SON EKLENENLER