Seyyid Cemal Sultan”ı Anma Etkinliği

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde Seyyid Cemal Sultan’ı anma etkinliğine katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, burada yaptığı konuşmada, “Eğer cemevleri bir dergah olarak açılacaksa başımızın üstünde yeri vardır ve elbette ki ibadethanedir” dedi.

İhsaniye’nin Döğer beldesinde Seyyid Cemal Sultan’ı anma etkinliği düzenlendi. Seyyid Cemal Sultan’ı anma etkinliğine katılan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, 20. yüzyılın hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar için kötü bir asır olduğunu ve bunların Türkiye’ye de yansıdığını söyledi.

Türkiye’de insanların kendilerini yeni yeni ifade etmeye başladığını belirten Milletvekili Ürün, “Bunun nedeni ise bu aziz millete uygulanan özel bir psikolojik harp sonucu birbirlerini ötekileştirmiş olmalarıdır. Baktığımız zaman 20. yüzyılın gerek İslamiyet gerekse Hıristiyanlık için kötü bir yüzyıl olmuştur. 20. yüzyılda her neye inanırsa inansın inanan insanların alın terini ve emeklerini sömürmek için özel gayretlerle kurulan sistemlerin çatışmaları milyonlarca insanın ölümü ile bitmiştir. Burada hem birinci hem de ikinci dünya savaşını kastediyorum. Ateizm bu çağda yüz bulmuş, bu çağda devlet sistemi olma iddiasına gelmiş, Rusya’da hükümet olmuştur. Rusya gibi pek çok topluluğun pek çok inanca sahip insanların yaşadığı bir yerde komünizm, ateizm adına maalesef hem Müslümanlara hem Ortodokslara hem de Katoliklere zulüm etmiştir. Binlerce, milyonlarca insanını sürmüştür. Tüm bunların yansımaları bu ülkeye de olmuştur” dedi.

Bu yüzyılın başından itibaren Türkiye’de de çok ciddi tartışmaların çıktığını aktartan Ürün, “Bugün ne kadar şükretsek azdır. Bu ülkede ezan-ı muhammediyeyi yasaklamışlardır. Daha 1950’lerde Allahü Ekber denmeye başlamıştır. Pek çok yasağı yeni yeni kaldırıyoruz. Daha dün 28 Şubat sürecinde insanlar ötekileştirilerek zulme uğramıştır” dedi.

MİLLET SORUNLARINI KONUŞARAK ÇÖZECEK

Türkiye’de yaşayan insanların sorunlarını her zaman diyalogla çözebileceğine inandığını dile getiren Halil Ürün, şu ifadelere yer verdi: “Bu milletin asli unsuru olan vatandaşlarımız, kendinizi asla ikinci sınıf veya ötekileştirmiş olarak görmeyin. Zaman gelmiş bu millet sabırla, isyan etmeden, konuşarak, siyasetle, sevgiyle hiçbir şekilde kırmadan dökmeden sorunlarını çözmeyi becermiştir. Ne zaman ki bu millet kavga ediyorsa bilin ki bu millet dışında birileri ortalığı karıştırıyordur. Hangi inançtan olursa olsun bu millet sorunlarını kavga etmeden, konuşarak çözebilecektir. Türkiye’de herkes inancını samimi olarak hem ifade edebilmeli hem de yaşayabilmelidir. Bizim birbirimizden farkımız yoktur. Birbirimizi ötekileştirerek bir yere varamayız.”

Hacı Bektaşi Veli’nin bu memlekette yaşayan insanların büyük çoğunluğun piri olduğunu ileten Ürün, “Hacı Bayram Veli, bizim pirimizdir, Yunus Emre bizimdir, Celalleddin Rumi Mevlana Hazretleri bizim pirimizdir, bizim değerimizdir, bizim bilgemiz, bizim filozofumuzdur. Ama biz bunları bilmiyoruz. Celalleddin Rumi Mevlana Hazretleri nedir bilmiyoruz, Hacı Bektaşi Veli Hünkar Hazretleri ne diyor bilmiyoruz, Seyyid Cemal Sultan bize ne öğütlüyor maalesef yeteri kadar bilmiyoruz. Tarih övünmek veya dövünmek için değil, ders almak için vardır. Tarihimizi ve tarihimizdeki önemli şahsiyetleri anlamak ve öğrenmek için gayret göstermek ve eğitim faaliyetleri düzenlemek boynumuzun borcudur” diye konuştu.

“CEMEVLERİ BİR DERGAH OLARAK AÇILACAKSA BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VARDIR”

“Eğer cemevleri bir dergah olarak açılacaksa başımızın üstünde yeri vardır ve elbette ki ibadethanedir” diyen Ürün, bu memlekette kapatılan dergahın sadece cemevleri, alevi, Bektaşi dergahları olmadığını kaydetti. Bu memlekette Nakşibendi dergahlarının da kapatıldığına dikkat çeken Ürün, “Onların dedeleri de büyük zulümler görmüştür. Bu memlekette Mevlevi dergahları da kapatılmış ve onlar da çok ciddi zulümler görmüşlerdir. Sonuç ise ortadadır. Mutsuz insanlar, paramparça kültürler ve birbiri ile didişen bir ülke. Buna asla fırsat vermemeliyiz. Biz iyi bilgilendiğimiz ve gayret edip çalıştığımız ve ataletten kurtulduğumuz zaman birbirimize olan saygımız ve sevgimiz artacaktır. Çünkü bilgi güçtür. Eğer biz Allah’ı bilmezsek sevemeyiz, peygamberi bilmezsek sevemeyiz, Hz Ali efendimizi bilmezsek sevemeyiz. Sevmek için bilmek durumundayız. Bildikten sonra sever, sevdikten sonra da bu bölgede huzur ile yaşar gideriz. Unutmayalım ki sevgi ve mutluluk paylaşılırsa çoğalır, üzüntüler paylaşılırsa azalır.”

“CEMEVLERİNİN İBADETHANE SAYILMASI İÇİN GAYRET GÖSTERİLMESİ GEREKİR”

Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı ise Alevilerin özellikle cemevlerinin ibadethane sayılması noktasında mutlaka gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi. İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan da alevi vatandaşların Seyyid Cemal Sultan’ı anma etkinliklerinde devletin her türlü olanağı ile destek verdiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından halk müziği sanatçılarının türküler söyledi. Türkiye’nin pek çok ilinden alevi vatandaşların katıldığı anma etkinlikleri lokma dağıtımı ve semah dönülmesi ile sona erdi.

Etkinliğe AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün’ün yanı sıra İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, Döğer Belediye Başkanı Ömer Güngör, Yaylabağı Belediye Başkanı Ahmet Keskin, Gazlıgöl Belediye Başkanı Selahattin Keskin, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri Semai Kaya, Ahmet Keser, AK Parti İhsaniye İlçe Başkanı Lokman Ekici, İl Genel Meclisi Üyesi Hilmi Tiril ile çok sayıda alevi derneği başkanı, üyesi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

EN SON EKLENENLER