PSAKD Kadıköy cemevi binlerce kişinin katılımıyla açıldı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kadıköy Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi dün geniş katılımlı bir etkinlikle İçerenköy Ataşehir’de açıldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin açılışına binlerce kişi katıldı. Etkinliğin sunuculuğunu, tiyatro sanatçısı ve soL yazarı Orhan Aydın ve Zeynep Derya Yıldız yaptı. Coşkulu geçen etkinliğe birçok sanatçı ve aydın destek verdi.

Açılış Etkinliği saat 16.00’da PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül’ün konuşması ile başladı. Kemal Bülbül konuşmasında tarih boyunca Alevilerin birçok kereler baskı ve zulüme uğradığını fakat Alevilerin her zaman büyük bir çaba ve direniş ile sürekli ayağa kalktığını ifade etti.

Aynı şekilde yeni bir baskı döneminin tohumlarının atıldığı bugünlerde açılım adı altında vaat edilenlere Alevilerin kandırılamayacağını, aksine birbirlerine daha da sıkı kenetleneceklerini belirten Bülbül, “açılışını yaptığımız  kültür merkezimizin hem bu çabaların bir ürünü hem de bu çabaları ileriye taşıyacak bir mekân olacaktır” dedi.

Bugün de Alevilik inancının Beşar Esad ve Suriye üzerinden aşağılandığını, hedef gösterildiğini ancak bu girişimlerin Türkiye halkları tarafından benimsenmediğini dile getiren Kemal Bülbül’ün konuşmasının ardından sahneye çıkan Genco Erkal okuduğu Nâzım Hikmet ve Pir Sultan şiirleriyle büyük alkış aldı.

Türkiye Komünist Partisi de bir tebrik mesajı göndererek PSAKD Kadıköy Şubesi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin açılışını kutladı. Orhan Aydın tarafından okunan mesajda İkinci Cumhuriyetin baskıcı ve dinci rejimine boyun eğmeyen Alevileri “hizaya getirmek” için türlü girişimlerde bulunan AKP’nin Alevileri teslim alamayacağı vurgulandı. Alevilerin Türkiye’de her zaman aydınlanmaya sahip çıktığı, bundan ödün vermediği ve Türkiye sosyalist hareketine olan katkılarının vurgulandığı mesajda; Alevilerin dinci gerici iktidara karşı direnişlerinde TKP’nin her zaman yanlarında olacağı belirtildi.

Ardından sırasıyla Sadık Gürbüz, Pınar Aydınlar, Metin Kahraman, Erdal Erzincan ve Nilüfer Karataş sahne aldılar.

Etkinlikte sahne alan bir başka sanatçı da Ferhat Tunç oldu. Tunç, yaptığı konuşmada bu toplumda ezilen herkesin birbirlerinin acılarına sahip çıkması ve duyarlı olması gerektiğini, Roboski’de yaşananların, Sivas’ta yaşananların, Maraş’ta ve Dersim’de yaşananların bu toplumun ve Anadolu halklarının ortak acısı olduğunu ifade etti.

Konuşmasının devamında şimdiye kadar Alevilerin resmi ideoloji tarafından kullanıldığını fakat Sivas katliamı davası ile başlayan süreçte Alevilerin meydanlara indiğini, hesap sorduğunu ve artık kimsenin Alevileri arka bahçeleri olarak göremeyeceğini vurguladı. Tunç, sözlerine “Özel yetkili mahkemeler DGM’lerin yerine geçti ve siyasetçileri, sanatçıları ve aydınları ezmek için bir baskı aracına dönüştü” şeklinde devam etti.

EN SON EKLENENLER