Kürtçe Cem

10. Diyarbakır Kültür Sanat Festivali kapsamında Alevilik ve Alevi Sorununa Alternatif Çözümler konulu söyleşi ve Kürtçe Cem töreni yapıldı.

Cegerxwin Kültür Merkezi’nde yapılan söyleşiye BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijat Yaruk, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Metin Kılavuz izledi. Araştırmacı Bese Aslan’ın moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Gazeteci Şükrü Yıldız , Araştırmacı Yazar Ali Köylüce ve Pir Ali Aybek katıldı.

İlk olarak konuşan Pir Ali Aybek, Alevilik üzerinde sürdürülen baskı politikalarını anlattı. Cumhuriyet tarihi boyunca Aleviler üzerinde büyük baskıların olduğunu kaydeden Aybek, “Aleviler hiçbir zaman kendisini ifade edememiş. Baskılardan dolayı iki Pir bir araya gelememiş. Baskılar nedeniyle hep kendilerini geri çekmiş ve korkarak yaşamışlardır” dedi. Alevilerin baskılardan dolayı çoğu zaman inançlarını saklama gereği hissettiklerini vurgulayan Aybek, “İnançlarımızı inkar ettiğimiz için kendimizi sorgulamalıyız” diye konuştu.
Aleviliğin örnek olması gerekir Aleviliğin örnek olması gerektiğini belirten Aybek, Aleviliğin çok derin bir felsefe olduğunu söyledi. A, Aleviliğin derin bir tarihe de sahip olduğunu dile getirerek, “Alevilik yaşamla beraber yürüyen bir inançtır” dedi. Aybek, barışın olmadığı bir yerde huzurun olmayacağına dikkat çekerek, Diyarbakır’ın barış için önemli bir yerde durduğunu dile getirdi.

Alevilik iradi olarak yok edilmek isteniyor

Yazar Ali Köylüce ise, Aleviliğin insana büyük sorumluluklar yüklediğini belirterek bu sorumlulukların insanı ahlaki yaşama götürdüğünü kaydetti. Tek dil, tek din egemenlikli sistemin yasalara göre örgütlülüğünü kurduğunu belirten Köylüce, Aleviliğin iradi olarak yok edilmek istendiğini vurguladı. Son dönemlerde ise Hükümet dışında CHP’nin bile Aleviler için hiç bir çabasının olmadığını söyleyen Köylüce, bir değişikliğin olmadığını dile getirdi.

Gazeteci Şükrü Yıldız ise, 90’lı yıllarda Alevilerin güç olarak ortaya çıktığını belirterek, Alevilerin taleplerini ve Kürt Alevilerin durumuna ilişkin bilgi verdi.

Ardından çeşitli kentlerden Alevi dedeleri görüşlerini bildirdi. Dedeler Aleviliğin birlik, beraberlik, barış ve insanlık yolu olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de halen cem evlerinin cümbüş evleri olarak gösterildiğini ifade eden dedeler, yaşanan adaletsizliğe dikkat çektiler. Soru-cevap kısmındaki konuşmalarda ise; Kürt Alevi dedelerinin Diyarbakır’da buluşması mazlumların buluşması olarak nitelendirildi. Alevilerin CHP’deki deki son gelişmelerin Alevilerin yeniden sisteme eklemleme çabası olarak değerlendirildi.

Kürtçe Cem

Daha sonra yürütücülüğünü Malatya Ağuçan Ocağı’ndan Pir Ali Aybek’in yaptığı Cem törenine Dersim Seyit Sabun Ocağı’ndan Pir Hasan Kılavuz, Sivas Hüseyin Abdal Ocağı’ndan Hüseyin Gazimetin, , Adıyaman Kureyşan Ocağı’ndan Pir Garip Bozkurt, Maraş Sininilli Ocağı’ndan Pir Mehmet Yüksel, Pir Tacım Bakır, Pir Ali Ekber Bakır ve Pir Baki Bakır, Diyarbekir Beyazidi Bestami Ocağı’ndan Pir Hasan Baykut  katıldı.

05.06.2010

EN SON EKLENENLER