Muharrem ayı ve yas, matem orucu


İsmail SAÇLI

Hicri senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. Günü Aşure günüdür. Muharrem ayı diğer aylardan daha farklı Mübarek ve bereketli ay olarak bilinir. 10. Günü de Aşure dağıtılır. Muharrem Orucu,  bütün peygamberlere olduğu gibi Hz. Muhammed’e de farz kılınmıştır. Muharrem Orucu,  10 gün tutulurken, Yüce Peygamberimizin gözbebeği olan torunu, İmam Hüseyin’in susuz bırakılması, 72 candaşı ise Yezit ordusu tarafından katledilmesi sonucu, İslam Tarihinin en acı günü olan Kerbela  Olayı nedeniyle,  2 gün daha yas orucu olarak tutulur. Kerbela Olayından dolayı, 12 Muharrem ve Yası matem orucu olarak günümüze kadar gelmiştir. Alevi-Bektaşiler, 12.nci günün sonunda Aşure dağıtır ve İmam Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’in o vahşetten kurtularak, Ehlibeyt soyunun bugüne kadar sürmesini sağlayan Zeynel Abidin’in kurtuluşuna da, kurbanlar kesilip, etli pilav olarak da lokma niyetine dağıtılır.  Muharrem orucunun, tutulma şartları diğer inançlardaki oruçlar gibi değildir. Yemek-içmek, günlük yaşamdaki zevk ve sefa yoktur. Et ve su alınmaz. Su, İmam Hüseyin’in susuzluğunu anlamak için et ise, bir canlıya kıymamak, kan akıtmamak için yenmez.

Ruhu, bedeni, nefsi terbiye etmek için az yemek ve eğlenceden uzak kalmak şarttır. Aşure günü (yani 10 günde ) tüm peygamberler bir mucize ile mutluluğa ulaşır. 10.ncu günü İmam Hüseyin bir katliamla acıya bürünür, bu yası bizler hala dün gibi yaşar ve gözyaşı dökeriz. Yezit’e lanet okur, İmam Hüseyin’e rahmet dileriz.

Örneğin; 10 Aşure

  1. Hz. Musa, Firavun’dan kurtulmuştur.
  2. Hz. Nuh’un gemisi o gün kurtulmuştur.
  3. Hz. Yunus balık’ın karnından o gün kurtulmuştur.
  4. Hz. Âdem’in tövbesi o gün kabul edilmiştir.
  5. Hz. Yusuf, kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşure günü kurtulmuştur.
  6. Hz. İsa, o gün dünyaya gelip semaya yükselmiştir.
  7. Hz. Davud’un, tövbesi o gün kabul edilir.
  8. Hz. İbrahim’in, oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur.
  9. Hz. Yakub’un,  oğlu Yusuf’un hasretinden kapanan gözü o gün açılmıştır.
  10. Hz. Eyüb’ün yaraları o gün iyileşmiştir.

Görüldüğü gibi bu orucu, Hıristiyanlar, Yahudiler, insanlık âlemi tutmaktadır ve Farz olan oruçtur. Muharrem Ayı, bu sene 15 Kasımda başlayacaktır. 12 gün sürecek olan Orucumuzda, Kartal Cemevi Vakfı olarak, Saat:17.00 de her gün Vakfımızda oruç açma yemeği vereceğiz.  27 Kasım Salı günü de Aşure yapılacak ve Kurbanlarımız kesilecektir. Saat: 12.30 da lokmalarımız dağıtılacaktır. Canlarımızın tuttuğu oruçlar, yaslar Allah katında kabul görsün,  sizleri Aşkı niyazlarımla selamlıyorum.

10.11.2012

EN SON EKLENENLER