Dü’de “Alevilik Ve Ehl-i Beyt Kültürü Araştırma Merkezi” Kuruldu

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, Alevili

k ve Ehl-i Beyt Kültürü Araştırma Merkezi”nin kurulmasına ilişkin, “Biz üniversite olarak Alevi kültürünü kendi öz kaynaklarına inerek bilimin ışığında yeniden inceleme, tarihini

inceleme, Alevi kültürünü oluşturan sistemi inceleme ve kültürün şu andaki temel değerlerini ortaya çıkarma amaçlı bu merkezi kurduk” dedi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Sabri Eyigün, Alevilik ve Ehl-i Beyt Kültürü Araştırma Merkezi’nin kurulmasına ilişkin, “Biz üniversite olarak Alevi kültürünü kendi öz kaynaklarına inerek bilimin ışığında yeniden inceleme, tarihini inceleme, Alevi kültürünü oluşturan sistemi inceleme ve kültürün şu andaki temel değerlerini ortaya çıkarma amaçlı bu merkezi kurduk” dedi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sabri Eyigün, Türkiye’deki bir çok kültürün, sanat tarihinin ve değerlerin, yüzyıllarca bilimin ışığında değerlendirilmediği için yanlış ellerde, yanlış yönlendirilmelere tabi olduğunu söyledi. Yanlış yönlendirmelere maruz kalan kültürlerden bir tanesinin Alevilik kültürü olduğunu belirten Eyigün, köken olarak Hz. Ali’ye ve Hz. Ali’nin soyundan gelenlerin muhabbetine dayanan bu kültürün zaman içerisinde Anadolu’da kendine özgü bir kimlik kazandığını ifade etti. Üniversite olarak Türkiye’de ilk defa Alevi kültürü ve ehl-i beyt kültürünü araştırma, inceleme, sağlıklı bir envanter oluşturma, bu konuyu araştıracak inceleyecek bilim insanlarına sağlıklı, doğru objektif veriler sunmak için bir araştırma merkezi kurduklarını kaydeden Eyigün şöyle devam etti:

“Bunun temel amacı Alevilik ve ehl-i beyt kültürünün doğru anlaşılmasını sağlamaktır. Çünkü Alevilik bu toplumun temel bir kültürüdür. Anadolu’ya özgü bir kimliği olduğu için de bizim Anadolu’nun kendi kültürüdür. Bu kültürü yeterince inceleyemediğimiz için, üniversiteler buna tam olarak sahip çıkamadığı için, maalesef yurt dışında farklı amaçlarla konu incelenmekte, hatta İslam kültürünün bir parçası olmasına rağmen Danimarka gibi ülkelerde farklı bir din gibi lanse edilmektedir. Biz üniversite olarak alevi kültürünü kendi öz kaynaklarına inerek bilimin ışığında yeniden inceleme, tarihini inceleme alevi kültürünü oluşturan sistemi inceleme ve kültürün şu andaki temel değerleri ortaya çıkarma amaçlı bu merkezi kurduk. Merkez bünyesinde bu envanterler toplanacak. Türkiye’nin en büyük üniversite kütüphanesini biz kurduk. Yakında faaliyete geçecek bu kütüphanenin bir bölümünü Alevi kültürünü araştırma merkezine ayırıyoruz. Bu merkezde bütün dünyada yapılan çalışmaları, Türkiye’de yapılan bilimsel çalışmaları burada toplamayı düşünüyoruz. Alevi kültürünün doğru şekilde aktarılması noktasında sempozyum panel ve kongre düzenlemeyi düşünüyoruz.”

 

EN SON EKLENENLER