Aleviler 2012

Ali KENANOĞLU

Alevilerin 2012 yılında başına gelenleri tarih tarih sıraladım ve baktım ki bir köşe yazısına sığmayacak çareyi dikkat çekenleri özetlemekte buldum. İşte halimiz;

Ocak; Alevi bir mahkûmun Dede ile görüşme isteği, Diyanet’ten Alevilikle ilgili görüş alınarak reddedildi. Mersin Valisi, Mersin İl Genel Meclisi’nin Cemevi’nin bakım, onarım, elektrik ve genel giderlerinin İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması yönünde aldığı kararı onaylamadı. Mersin’in Çağdaşkent Mahallesi Gimem Sitesi’ndeki Alevi-Kürtlerin yaşadığı apartmanların giriş kapıları ile duvarlarına kimliği belirsiz kişilerce çarpı işareti konuldu.

Şubat; Avcılar Belediyesi zabıtaları, inşaat halindeki Yeşilkent Cemevi binasının duvarlarını dozerlerle yerle bir etti.  Adıyaman’ın Karapınar Mahallesi’nde yaşayan 25-30 Alevi vatandaşın evleri işaretlendi.

Mart-Nisan; Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan Madımak Katliamı duruşmasında, mahkeme katiller için “Zaman Aşımı” kararı verdi. İzmir’in Çiğli ilçesinde Alevi yurttaşların yoğun olarak yaşadığı bir mahallede kapılara dini içerikli notlar bırakıldı. Erzincan’ın Üzümlü ilçesine bağlı Avcılar köyünde, Alevi vatandaşlara ait 2 ev ile okulun duvarına “Pis Aleviler hepinizi yakacağız” yazıldı.

Mayıs-Haziran; Madımak Katliamda katledilen Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, aileler adına Cumhurbaşkanından randevu talebinde bulundu, yanıt alamadı. Aynı Cumhurbaşkanı daha sonra, Alevilere ‘Sivas’a anmaya gelmeyin’ diyen STK’ları kabul etti, onların talepleri üzerine inceleme için DDK’yı görevlendirdi. Aydın’ın Didim ilçesindeki bir apartmanda, Alevi iki ailenin evinin kapıları boyayla işaretlenip, “Alevilere ölüm, Alevileri yakın” cümleleri yazıldı. Didim Cemevine yıkım kararı çıktı

Temmuz; Sivas Madımak Katliamı anmasını yapmak isteyenlere engel olundu, dava açıldı. Eskişehir Havacılar İlköğretim Okulu, din dersinden muaf tutulmak isteyen öğrenciye karne verilmedi. Yargıtay; “cami ve mescit dışında bir yer ibadethaneolarak kabul edilemez” dedi. Malatya’nın Doğanşehir İlçesine bağlı Sürgü Beldesinde Alevi yurttaşın evlerine saldırı gerçekleştirildi. Saldırıda ev taşlanırken, “Sürgü Alevilere mezar olacak, Sürgü Kürtlere mezar olacak” sloganları atıldı, tehdit halen sürüyor.

Ağustos; Balıkesir’in Altınoluk İlçesindeki Hedef Sitesi’nde Alevilere ait 7 ev işaretlendi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Karacahmet Cemevi için “ucube” dedi. İstanbul Pendik’de cemevine giden polis, cemevi önündekileri tehdit etti . Şehit Er Özkan Ateşli’nin cemevindeki cenaze töreninde hiç bir resmi devlet yetkilisi ve asker gelmedi, cenaze resmi tören için Ataköy 5. Kısım Camiine götürüldü. Malatya Sürgü’de Alevi aileye tehdit mektubu bırakıldı.  Kartal Çınardere Mahalllesinde 25 Alevi yurttaşın evlerine işaretler konuldu. Kartal’da Pir Sultan Cemevi’ni yakmak için saldırıldı.

Eylül-Ekim;  Tokat Turhal’da şehit er Uğur Sağdıç’ın cenazesine AKP’li vekiller ve garnizon komutanı katılmadı. Alevi ozan Neşet Ertaş hakka yürüdü, cenazesi camiye götürüldü. Aleviler Ankara’da Alevilere yönelik saldırıları protesto için sokağa döküldüler.

Kasım; 12 Eylül döneminin Emniyet Genel Müdürü Refet Küçüktiryaki’nin, “Malatya il merkezindeki 40 bin Alevi’ye kan kusturdum” dediği ortaya çıktı. Muharrem ayının ilk günü Kadıköy Pir Sultan Cemevi’nin elektriği kesildi. Alevilerce Erzincan Merkez Dörtyol Mevkiinde, Yası Kerbela orucu nedeniyle kurulan çadır kundaklanmaya çalışıldı. ABF Eski Başkanı Turan Eser, Maliye Bakanlığı ve Diyanet işleri Başkanlığına dava açtı.

Aralık; TBMM Başkanlığı, “cemevi ibadethane” değildir dedi ve bu savunmasında ısrar etti. Lise 10.sınıf Edebiyat kitabında Alevi ozan Yunus Emre’nin deyişinin sansürlendiği ortaya çıktı. TBMM’de bazı Alevi web sitelerine girişin yasaklandığı ortaya çıktı. Maraş katliam anmasına izin verilmedi, anmak için Maraş’a gitmek isteyelere gazlı ve tazyikli su ile saldırıda bulunuldu. İstanbul Okmeydanı’nda 11 Alevi evi işaretlendi. Lise 10.sınıf Edebiyat kitabında Alevi Ozan, yol önderi Kaygusuz Abdal’ın Alevilikle ilgili deyişinin sansürlendiği ortaya çıktı.

EN SON EKLENENLER