Çemişgezek’ te, AKP’ nin “mezhep” baskısını şikayet dilekçelerine savcılık el koydu

“Mezhepsel ayrımcılığı körükleme suçlamasının” da yer aldığı (Alevi-Sünni ayrımcılığı) şikâyet dilekçeleri ilgili makamlara ulaşmadan el konuldu 

Çemişgezek’teki köy muhtarları AKP’li belediye başkanını AKP Genel Merkezi’ne şikâyet etmek isteyince evler ve dükkânlar basıldı, savcı-polis eliyle ‘suçlu dilekçelere’ Ankara’ya gitmeden el konuldu. Şüpheli sıfatıyla gözaltına alınan muhtarların çoğu adliyede şikâyetlerini geri çekmek zorunda kalırken, savcılık muhtarlar hakkında iftira suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Cumhuriyet Gazetesi’ nden Aykut Küçükkaya’ nın haberine göre, Tunceli’ye bağlı Çemişgezek ilçesinde köy muhtarları, AKP’li Belediye BaşkanıMetin Levent Yıldızhakkında şikâyet dilekçesi vermek isteyince savcı-polis marifetiyle ilçede evler ve dükkânlar basıldı, “suç delili” dilekçelere AKP Genel Merkezi’ne ulaşmadan el konuldu.

 “Mezhepsel ayrımcılığı körükleme suçlamasının” da yer aldığı (Alevi-Sünni ayrımcılığı) şikâyet dilekçeleri ilgili makamlara ulaşamazken belediye başkanı muhtarlardan “şikâyetçi” oldu. Muhtarlar hakkında hakaret ve iftira suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Tüm bu yaşananlar ilçede 14 saat içerisinde gerçekleşti. Bir anda belediye başkanı, savcı ve polisi karşılarında gören, şüpheli olarak karakolda, adliyede ifadeleri alınan muhtarların büyük çoğunluğu adli emanete alınan şikâyet dilekçelerindeki imzalarını-mühürlerini geri çektiklerini beyan etti. Köy Muhtarları Derneği Başkanı Ali Haydar Polat’sa imzasını geri çekmeyerek ifadesinde, “Bizi nüfuzunu kullanarak baskı ve korkuyla sindirmeye çalışıp anayasal teminat altında olan dilekçe verme hakkını elimizden almaya çalışan belediye başkanı hakkında davacıyım” dedi. Ancak savcılık adli emanete alınan dilekçedeki iddialarla ilgili belediye başkanının evrakını soruşturma dosyasından ayırma kararı aldı.

Cumhuriyet’in ulaştığı “savcılık-polis dosyasıyla ifade tutanaklarına” göre yaklaşık iki hafta önce “18-19 Ocak 2013” tarihlerinde Çemişgezek ilçesinde yaşanan olaylar özetle şöyle gelişti:

18 Ocak 2013, Saat 21.50: Çemişgezek Polis Merkezi Amirliği’ne giden AKP’li Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız mağdur-şikâyetçi sıfatıyla şu ifadeyi verdi: “Bugün yani 18 Ocak 2013 günü saat 18.00 sıralarında Cebe Köyü Muhtarı İsmail Acun benim yanıma gelerek ‘Sarıbalta Köyü Muhtarı ve Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Haydar Polat’ın kendisine tüm muhtarların imzalaması gereken bir evrakın İsmail Öztürk’e ait markette olduğunu, gidip imzalaması gerektiğini söylediğini, evrakın gideceği makamların AKP Genel Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tunceli Valiliği’ne gönderileceğinin yazılı olduğunu söyledi. Bu yapılan iftira ve karalama eyleminin delili olan yazılı metnin yok olmadan ivedi olarak bulunmasını…”

 18 Ocak 2013, Saat 23.30: Belediye başkanının şikâyeti nöbetçi savcıAlparslan Türkmen’e iletilir ve savcının talimatı üzerine İsmail Öztürk’e ait işyeri adresi-araç tespiti, Ali Haydar Polat’ın ikamet adresi-araç tespiti yapılarak polis tarafından tutanak düzenlendi.

 19 Ocak 2013, Saat 11.30: Çemişgezek Sulh Ceza Mahkemesi’nce “suçta kullanıldığı iddia edilen tüm köy muhtarları adına imzaya açılmış belgenin ele geçirilmesi halinde söz konusu belgeye CMK’nin 127. maddesi gereğince el konulmasına” karar verildi.

 19 Ocak 2013, Saat 11.50: Arama ve El Koyma Tutanağı’na göre, Sarıbalta Köyü Muhtarı Polat’ın Öztürk’ün işyerine bıraktığı “dört adet dilekçeye” el konuldu. Tutanakta dilekçelerle ilgili aynen, “1- Üzerinde Başbakanlık Makamına Ankara, 2- Üzerinde İçişleri Bakanlığı Ankara…, 3- Üzerinde Valilik Makamına Tunceli…, 4- Üzerinde Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanlığı’na Ankara başlığı bulunan zımbalı iki sayfalı 16 imzalı 14 adet mühürlü dilekçe…”diye yazıldı…

Savcılık soruşturma başlattı 

21 Ocak 2013 tarihinde Belediye Başkanı Yıldız bu kez Çemişgezek Cumhuriyet Savcılığı’na avukatı aracılığıyla başvurarak muhtarlardan şikâyetçi oldu. 24 Ocak’ta savcılık hakaret ve iftira suçlamasıyla muhtarlar hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı Ebru Kavas, muhtarların ve avukatlarının dosyayı incelemelerine ve dosyadan örnek almalarına soruşturma sonuna kadar kısıtlama getirilmesini talep etti. Ancak bu talep reddedildi.

 

EN SON EKLENENLER