Aleviler’den Londra’da büyük miting

londraİngiltere’nin başkenti Londra’da yüzlerce Alevi, baskı ve ayrımcılığı protesto etmek amacıyla Londra’nın tarihi Trafalgar Meydanı’nda toplandı.

Britanya Alevi Kültür Merkezleri ve Cemevleri’nin ortaklaşa düzenlediği ’Asimilasyona, Ayrımcılığa ve Savaş’a Hayır’ mitinginde, Aleviler, barış ve demokrasi çağrısı yaparak Aleviler için hak ve adalet istedi.

Köln, Mersin, Adana, Ankara , İzmir, Kadıköy, Strasbourg ve Berlin mitinglerinin ardından Londra’da düzenlenen mitingte, Aleviler ilk kez Trafalgar Meydanı’nda toplandı.

Avrupa’daki Aleviler’in çatı örgütü Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nun da destek verdiği mitinge, Avrupa ve Türkiye’den de çok sayıda Alevi kurum temsilcisi ve kişi katıldı. Aleviler mitingte, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini, ayrımcılık, asimilasyon ve savaş politikalarına son verilmesini, Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözümün sağlanmasını istedi. Bu taleplerin yanı sıra mitingde, Suriye’de işgalci ve müdahaleci savaş politikaları eleştirildi.

Mitinge, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrail Erbil de katıldı. Trafalgar Meydanı’ndaki mitingte barış için semah dönülürken, ’barış güvercinleri’ uçuruldu. Mitingi düzenleyen Britanya Alevileri adına konuşan İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi Başkanı İsrafil Erbil, “Adalet için, hak arayışı için, laik ve demokratik bir Türkiye için, asimilasyona ve savaşa hayır demek için buradayız. Daha önce Ankara’da, Strasbourg’da bir araya gelen yüzbinlerce Alevi’nin sesine ses katmak için buradayız” diye konuştu.

Konuşmasında AK Parti Hükümeti’ni sert dille eleştiren Erbil, Türkiye’de sultanlığa dayalı bir iktidarla karşı karşıya olduklarını, Türkiye’de adalet ve demokrasinin tıkandığını öne sürdü.

’Başbakan’a kırmızı kart gösteriyoruz’ diyen Erbil’in ardından ellerindeki kırmızı kartları kaldıran Aleviler de ’Mezhep savaşı istemiyoruz’, ’Yaşasın Pir Sultan Mücadelemiz’, ’Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları atarak destek verdi. Binden fazla Alevinin katıldığı mitingde, Alevi kurumları dışında yöre dernekleri, çok sayıda siyasi parti ve örgüt, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluş temsilcisi de yer aldı.

Gonca YAĞCI radikal

EN SON EKLENENLER