Savaştırırken eşit, cenazede Sünni!

Kayseri’de Kayseri Alevi Kültür Merkezi Derneği tarafından Hızır Cemi gerçekleştirildi. İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılan cem öncesinde, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) eski GYK üyesi Rüstem Gümüş ve ABF eski Genel Başkan Yardımcısı Abbas Tan, “Aleviler ve Hızır” konulu söyleşide konuştu.

Rüstem Gümüş, Alevi toplumunun süreç ile ilgili özeleştiri yapması gerektiğini ifade ederek, “Aleviler, Osmanlılardan, Selçuklulardan itibaren, Cumhuriyet tarihi boyunca da asimilasyona uğramıştır. Biz inancımızı özgürce yaşamak istesek de, gizlenmek-saklanmak zorunda kaldık. ‘Okula gidince Alevi olduğunu gizle’ telkinleriyle büyüdük. Bunun sebebi, sistemin ağır baskılarıdır. Süreç şunu gösterdi ki, biz kendimizi gizledikçe, en büyük kötülüğü kendimize yapıyoruz. Eksikliklerimizi kabul etmeliyiz” dedi.

Yunus’un “Ölürse ten ölür, canlar ölesi değil” sözüne atıfta bulunan Rüstem Gümüş,  “Cenaze törenlerimiz, Alevi inançlarına göre yapılmıyor. Bir Alevi’nin cenazesinin camiden kalkması çok acıdır. Şehit olan Alevilerin cenazeleri bile resmi törenlerle, zorla cemevinden alınıp, camiye götürülmektedir. Laik olduğumuzu iddia ediyorsak; askere alırken, savaştırırken mezhebini sormayan ama cenazesinde mezhepsel ayrımcılık yapan kurumları da sorgulamalıyız” dedi. Gümüş, laik bir devlette olmaması gereken Diyanet İşlerinin kaldırılmasının Alevilerin en önemli talebi olduğunu kaydetti.

‘KÜRT MESELESİNDE DE TARAF OLMALIYIZ’

Alevilerin, ülkede yaşanan sorunlara duyarsız olmaması gerektiğine değinen Rüstem Gümüş, “Türkiye’nin en can yakıcı sorunlarına taraf olamıyoruz. Bunlardan biri de Kürt meselesidir. 72 millete bir bakmaktan söz eden bir felsefemiz ve inancımız var. Ancak, sıra Kürtlere gelince, tutumumuz ve söylediklerimiz engin düşüncemize uymamaktadır. İnancımız, kültürümüz; demokrasiden, barıştan, özgürlüklerden ayrı tutulamaz. Bunlardan bağımsız bir Alevilik mistisizmin içine hapsedilmiş olur ve yok olur” diye konuştu.

Yazar Abbas Tan ise Hızır ve Alevilik üzerine detaylı bir sunum yaptı. “Hızır’ın ne olduğunu, bayramın ne şekilde yapıldığını ne için yapıldığını, Aleviler olarak da tam olarak bilmiyoruz” diyen Tan,  Alevilikte 4 kapının önemini ve Hızır Cem’ini özetledi.  Tan, Alevilikteki ortak üretim-eşit paylaşımın ‘sosyalizm’de de olduğunu ifade etti. Kayseri Alevi Kültür Merkezi’nin düzenlediği panel ve Cem’e, Kayseri Hacı Bektaş-i Veli Derneği Başkanı Kenan Akpınar, CHP Kayseri İl Başkanı Sadık Atila ve Emek Partisi İl yöneticileri de katıldı.

EN SON EKLENENLER