Alevi vergisiyle cami yapamazsın

2. Alevi Diyalog Toplantısı’nda konuşan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın “Cemevi ibadethane değildir” yorumunu eleştirdi. Demirtaş; “Alevilerden vergi almıyor musunuz? Vergide eşitse bu vatandaşlar kamusal hizmet yaparken tek bir mezhebe para harcayamasın. Onların parasıyla sadece cami yapamazsın” diye konuştu. Barış süreci ile ilgili olarak da konuşan Demirtaş, “Başbakan barış olana kadar anketlere değil insanların yüzlerine bakmasını tavsiye ediyorum” dedi.
2. Alevi Diyalog Toplantısı’na katılan BDP Eş Başkanı Selahatin Demirtaş önce isim tartışmalarını değerlendirdi. “Barış kanallarını genişletmeye çalışıyoruz” diyen Demirtaş yaşanan isim tartışmalarını da “son derece ilkel” gördüklerini söyledi. “Eş başkanlarımız ya da milletvekillerimiz arasında bir ayrım yoktur, her bir vekilimiz Öcalan’la süreci tartışmak, sürecin kendisiyle ilgili yüzyüze görüşmek ister” diyen Demirtaş anket tartışmalarıyla ilgili de Başbakan’a çağrıda bulundu: “Bu iş anketlerle yürümez. Barış olana kadar anketlere bakmamasını, insanların yüzlerine bakmasını tavsiye ediyorum” dedi.

ALEVİ VERGİSİYLE CAMİ YAPILMAZ

Toplantıya dün hayatını kaybeden Berfo Ana için Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen buluşmadan gelerek katılan Demirtaş sözlerine, “Berfo ananın şahsında bütün acı çeken analara başsağlığı diliyorum. Bütün acılı anaların evladını siyasi kimliği ne olursa olsun acısı acımızdır” diyerek başladı.
Alevi Diyalog toplantılarında dinleyici olmak istediklerini söyleyen Demirtaş, “Dinledikçe sorunları çözmek mümkün. Tek yetkili kimlik olarak kendini görmek demokrasinin ruhuna aykırıdır” dedi.
Başbakan’ın ve Diyanet İşleri’nin Alevileri sınırlama gayretinde olduğunu ifade eden Demirtaş şöyle konuştu, “Aleviler eşit yurtaşlık temelinde yürüttükleri mücadelede o kadar haklıdır ki buna karşı hiçbir meşru argüman yoktur. Biz BDP olarak Aleviler’in inançlarını tartışamayız. Başbakan’a soruyorum, Aleviler’den vergi almıyor musunuz? Vergi de eşitse bu vatandaşlar kamusal hizmet yaparken tek bir mezhebe para harcayamazsın. Onların parasıyla sadece cami yapamazsın. Göstermelik uyduruk çalıştaylar yapmak yerine muhalefet nasıl anlayabiliriz diye düşünmeliyiz. ”
Demirtaş Hızır ayı vesilesiyle de Alevi yurttaşlara seslendi: “Hızır ayındayız. Hepimiz birbirimize bu kritik süreçten çıkmak için dua edelim.”

Haber: AYÇA ÖRER – ayca.orer@radikal.com.tr

EN SON EKLENENLER