Aleviler hizmette de eşit olmalı

demirtas_alevi2Alevi diyalog toplantısının açılışında konuşan BDP Eş Başkanı Demirtaş, Başbakan’ın Alevilik ve cemevleriyle ilgili dünkü açıklamalarına yanıt verdi, “Başbakan’a soruyorum, Alevi yurttaşlardan vergi almıyor musunuz? O vergilerin tamamını camiye harcayamazsınız. Alevi yurttaşlar vergi verirken eşitse, kamusal hizmet alırken de eşit davranmak zorundasınız. Tek bir mezhebe para harcayamazsınız, bu anayasal bir suçtur” dedi.

BDP tarafından düzenlenen ve Alevi kanaat önderleri ile cemevi ve dernek başkanlarının katıldığı Alevi diyalog toplantılarının 2.’si başladı.

Açılış konuşmasını yapan BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Berfo Ana’ın ölümünün ardından başsağlığı diledi, “Berfo Ana’nın son 32 yılı ülkenin en acılı 32 yılı. Evladının mezarına kavuşmadan bu dünyaoan göçüp gitmezi omuzlarımıza büyük bir yük bıraktı. bütün acılı anaların acısı ortak acımızdır” dedi.

“Bu çalıştaylara konuşmak için değil dinlemek için geliyoruz” diyen Demirtaş, “Siyasetçilerin bütün toplum adına, bütün inançlar adına tek yetkili olarak kendilerini görüp konuşması yanlıştır, demokrasi ruhuna aykırıdır, inançlara aykırıdır. Sizlerin Alevi inanç temsilcileri olarak kendinizi siyasette nasıl görmek istediğinizi öğrenmek istiyoruz” dedi.

Bütün ezilenlerin, ötekileştirilenlerin, yok sayılmış bütün kimliklerin mücadelesinin ortak olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Hiçbir ezilenin diğer ezilene rağmen kurtuluşu olamaz” dedi.

Alevi yurttaşların son yıllarda örgütlü olarak yürüttüğü mücadelenin Türkiye’de demokrasi mücadelesine ivme kattığını belirten Demirtaş, şöyle konuştu:
“Alevilerin bu enerjisi iktidarı tedirgin ediyor olmalı ki, Alevi çalıştayları yapıyor. Ama zihniyet değişmiyor. İktidar, diyanet Alevi inancını tanımlamaya çalışıyor. Bir inanç toplumu neye ibadethane diyeceğine kendisi karar verir. Alevi toplumu cemevini ibadethane olarak tanımlıyor. Bu kadar basittir.”

BDP Eş Başkanı Demirtaş, Alevilerin haklarının anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirtti, “Yaşam ve insanı merkeze alan talepleri tartışmak kendine insanım diyenlere yakışmaz” dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Alevilik ve cemevleriyle ilgili açıklamalarına dikkat çeken Demirtaş şöyle konuştu:
“Hiçbir inancın diğerine üstünlüğü olamaz, diğerinin inanç sınırlarını tespit etme hakkı asla olamaz. Tekçiliği dayatmak bütün sorunların temelidir. Bu bakış açısı değişmediği sürece, sorunların çözümünde mesafe kaydedemiyoruz. İktidar bir dönem başörtüsü yasağına karşı çıktı. Ancak iktidar olunca ibadetin sınırlarını belirliyor. Aleviler diyanete mi soracak? Diyanet kendini dinin tek sahibi olarak tanımlıyor, kesinlikle kaldırılması gerekiyor. Böyle bir kurum gereksiz. Başbakan’a soruyorum, Alevi yurttaşlardan vergi almıyor musunuz? O vergilerin tamamını camiye harcayamazsınız. Alevi yurttaşlar vergi verirken eşitse, kamusal hizmet alırken de eşit davranmak zorundasınız. Tek bir mezhebe para harcayamazsınız, bu anayasal bir suçtur.”

Alevi toplumunun örgütlülüğüne dikkat çeken Demirtaş, “Alevi toplumunun örgütlülüğü, kendi içindeki dayanışması tek başına demokrasinin öncü gücü haline gelebilecek bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Alevi toplumundan oy istemek için partimizi tanıtmak üzere burada değiliz. Sizin beklenti ve eleştirilerinizi dinlemek için buradayız. Çünkü Alevi toplumu kime oy vereceğini bilecek kadar örgütlü ve bilinçlidir” diye konuştu.

Demirtaş açılış konuşması ardından gazetecilerin İmralı’da yarın yapılacak görüşmeye ilişkin sorularına yanıt verdi.

Demirtaş, “Arkadaşlarımız gidip geldikten sonra kapsamlı bir değerlendirme yapacağız. İsim tartışması bizim için uzun süre önce tamamlanmış bir tartışmadır. İktidarın yürüttüğü tartışmayı süreci zorlayan bir tarz olarak değerlendiriyoruz. BDP olarak başından beri sürecin önünü açılması için çaba sarf ediyoruz. Başbakan’ın süreci tıkayan tutumuna rağmen, barış kanallarını genişletmeye çalışıyoruz” dedi.

AKP’nin yaptırdığı bir anketle ilgili soru üzerine ise, “Bu iş anketlerle yürümez. Yüzde 99 barışa karşı ise barışı savunmaktan vaz mı geçeciğiz. Başbakan’a tavsiyemiz şu, barışı sağlayana kadar bu anketlerden vazgeçsin, ilkesel bir duruş sergilesin. Biz insanların yüreğine, gözlerine bakmayı tercih ediyoruz ve insanların barışı istedini görüyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER