PAK Merkez’den Hızır Cemi

pakmerkezhizirParis Alevi Kültür Merkezi (PAK Merkez) 15 Şubat akşamı Hızır ayından dolayı Hızır Cemi düzenledi. Palace de Villier salonunda düzenlenen cemi Hasan Ali İçlek dedemiz yaptı. Yedi yüz civarında canın cem olduğu Hızır Cemi’ne katılan canların duygu ve düşünceleri ise yürütülen cemin güzel geçtiğinin göstergesiydi.

Anadolu’da Hızır orucu yöresel olarak bazı değişiklikler göstermekle beraber genellikle Şubat ayının ikinci haftasının Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri tutulur son gün Perşembe gecesi Cem yapılır.

Kimi yörelerde ise Ocak ayının son haftasından şubat ayı sonuna kadar son günü perşembeye gelmek şartı ile (salı-çarşamba-perşembe) üç gün oruç tutulur (perşembeyi cuma’ya bağlayan gece ) ibadet edilir. Ancak şehirleşmeyle beraber Hızır orucu genellikle şubat ayının 13,14,15 inde tutulmaktadır, belirli bir tarihinin olması birlikte hareket etmek, birlik ve beraberliğin sağlanması açısından olumludur.

Fransa’da yaşayan Aleviler olarak Matem ayında olduğu gibi Hızır orucunda da Cem evlerinde ve Alevi Kültür Merkezlerimizde oruçlar açıldı cemler düzenlendi. PAK Merkez’de bu sene 15 Şubat akşamı Hasan Ali İçlek dedemizin eşliğinde Hızır Cemi’ni düzenledi. Hasan Ali İçlek dedemizin cem erkânında yerini almasıyla birlikte Hızır ayına ilişkin yaptığı sohbette şunları söyledi; “Biz Aleviler bugüne kadar başka güçlerin hep etkisinde kalmışız, ancak artık Avrupa’da Türkiye’de daha da örgütlüyüz. Örgütlü gücümüzü açtığımız cemevlerimiz ve kültür merkezlerimizle gösterdik. Çağımızın teknolojisiyle birlikte bilgimiz daha da güçlü oldu. Sizden tek istediğim bundan sonraki süreçte Alevice örgütlenmek, Alevice yaşamak kendi inancımızı korumanızı ve bilinçli bir şekilde yerine getirmenizi rica ediyorum. Örgütsüz bir toplum her zaman yok olmaya mahkûmdur. Ancak biz Aleviler her zaman kendini yenileyen ileriye bakan, barıştan, kardeşlikten yanayız…” Hasan Ali İçlek sohbetin ardından cemin 12 hizmetlerini yeri getirmesi için sırasıyla hizmetkârları sırasıyla çağırdı. 12 Hizmetlerin yerine getirilmesinin ve söylenen deyişlerin ardından cem mühürlendi. Cem erkânının muhurunun açılmasıyla birlikte kurbancılar çağrıldı. Verilen dua ile birlikte cem son buldu. Cemin ardından ise dağıtılan ve yenilen lokmalar eşliğinde sohbetler edildi. Yaklaşık 700 civarında canın cem oldu Hızır Cemi. PAK Merkezi’nin yeni satın aldığı cemevi ve Kültür Merkezi’nin tadilatta olmasından dolayı bu sene Hızır Orucu boyunca bir etkinlik yapılmadı.

FUAF Basın Yayın
Sinan Alıcı – Düzgün Doğan

EN SON EKLENENLER