BDP’den Alevilere ‘inisiyatif’ çağrısı

bdp_aleviAnkara’da Alevi örgütleriyle bir araya gelen BDP Eşbaşkanı Kışanak, ‘Önemli tarihsel bir süreçten geçiyoruz. Aleviler de bu süreçte inisiyatif almalı’ çağrısında bulundu

Toplantıya BDP Eşbaşkanı Kışanak, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Başkanı Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Gündük, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Geçmez, Varto Derneği Başkanı Gülsever, AK-EL Vakfı Başkanı Yörük ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Öker katıldı.

Kışanak: Aleviler bu süreçte etkin olmalı

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Alevi örgütleriyle kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Toplantıya; BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Başkanı Kemal Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Doğan Demir, Eski Başkanı Engin Gündük, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Varto Derneği (Vartoder) Başkanı Ayten Gülsever ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker katıldı.

Önemli bir süreç

Toplantıda konuşan Kışanak, “Önemli tarihsel bir süreçten geçiyoruz. Bu süreç hepimizi ilgilendiriyor. Bir bütün olarak Türkiye halklarının geleceğini ilgilendiren bir süreçtir bu” diye konuştu. Alevi toplumunun Türkiye’de özgürlük ve demokrasiye en fazla ihtiyaç duyan kesim olduğunun altını çizen Kışanak, “Alevi toplumunun bu süreci çok daha yakından takip etmesi, katılması, yön vermesi ve anlaması gerektiğini düşünüyoruz. Özgürlük ve demokrasiye ihtiyacı olan Alevilerin bu süreçte aktif ve etkin olmaları önemlidir” dedi. Kışanak, Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi için bütün Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından emek veren bir parti olduklarını belirterek, “Türkiye’de demokratik bir yönetim tarzı benimsenmeden Kürt sorunu çözülemez. Aynı şekilde sorunu çözemeyen bir yönetim anlayışı da demokratik olamaz. Bu ikisini birlikte başarmak zorundayız. Birileri ısrarla bu ikisini birbirinden ayırmaya çalışıyor. Kürt sorunu ile Türkiye’nin demokratikleşmesi sorunu birbirinden ayrılamaz” diye konuştu.

‘Herkes için özgürlük’

Temel hak ve özgürlükleri teminat altına almayan yönetim anlayışının demokratik bir anlayış olmadığını ifade eden Kışanak, “Kürt sorunu bu ülkede yaşayan 20 milyon Kürdün temel hak ve özgürlükleri ile ilgili bir sorundur. Fakat bu hak ve özgürlükler belli kesimlere verilip, belli kesimlere verilmemesi anlayışına da karşıyız. Özgürlükler herkes için olmalıdır” vurgusunu yaptı. Türkiye’nin yeniden yapılanması demokratik bir cumhuriyete kavuşması ve şimdiye kadar cumhuriyetin eksik olan demokrasi ayağının tamamlanması gerektiğini belirten Kışanak, “Hem Kürtlerin hem de diğer kesimlerin temel ve özgürlüklerine kavuşabilecekleri yeni bir yönetimin olması gerektiğini düşünüyoruz. Yeniden toplumsal bir inşa olması gerekir” dedi.

Özgür yaşamı savunuyoruz

Sürece herkesin katkı sunması gerektiğini belirten Kışanak, Herkesin bu sürecin aktörü olması gerektiğine dikkat çekti. Kürt hareketinin kendisini Türkiye’nin demokratikleşmesi için motor güç olarak gördüğünü ifade eden Kışanak, “Tarih böyle bir sorumluluk yükledi bize. Biz de bu sorumluluğun bilinci ile soruna yaklaşıyoruz. Bu süreç değişim ihtiyacından çıkmıştır” diye konuştu. Kışanak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mesajına değinen Kışanak, “ABD ve Rusya endeksli bir kutuplaşmaya karşı Öcalan’ın mesajı farklı bir konsept sunuyor. Biz birlikte eşit, özgür bir yaşamı savunuyoruz” dedi.

ANKARA / DİHA

EN SON EKLENENLER