Alevi Pirleri barışı konuştu

aleviler35ÖDAD tarafından düzenlenen “Alevi Pirleri Barışı Konuşuyor” panelinde Kürt sorununun çözümü konusunda yaşanan süreç değerlendirildi. Alevi Pirleri, “Aleviliğin temel felsefesi barıştır. Bu felsefeyi savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Özgür Demokratik Alevi Hareketi (ÖDAD) tarafından Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında Kürt sorununun çözümü konusunda yaşanan son süreci tartışmak amacıyla “Alevi Pirleri Barışı Konuşuyor” adlı panel düzenlendi. Panele, Ağuçan Ocağı’ndan Pir Mikail Demirtaş, Hubyar Ocağı’ndan Pir Alican Yıldırım, Koca Haydar Ocağı’ndan Pir Sefer Kocakaya, Baba Mansur Ocağı’ndan Pir Kadim Tan, Baba Mansur Ocağı’ndan Pir Mustafa Metin, Sivas Alibaba Ocağı’ndan Tahir Aslantaş ve Ağurhan Ocağı’ndan Pir H. İbrahim Erdoğan konuşmacı olarak katıldı. Panele ayrıca İmranlı ve Köyleri Kültür Dayanışma Derneği yöneticileri, Vartolular Derneği yöneticileri, Bağcılar Dersim Derneği yöneticileri, HDK İstanbul İl Yürütmesi üyesi Mehmet Boztemur ve Hubyar Sultan Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ve çok sayıda yurttaş izleyici olarak katıldı. Saygı duruşu ile başlayan panelde Hubyar Ocağı’ndan Pir Alican Yıldırım saz eşliğinde deyiş okudu.

Panelde açılış konuşmasını yapan ÖDAD Başkanı İmam Balsever, yaşanan siyasi süreçle Ortadoğu ve Türkiye’nin yeni bir sürece girdiğini, Aleviler açısından da bu sürecin büyük bir önemi olduğunu söyledi. Toplumsal barıştan Aleviler olmadan bahsedilemeyeceğini kaydeden Balsever, Aleviler’in de barış sürecine aktif katılması gerektiğinin altını çizdi.

‘Aleviler barışa hazır’

Panelde konuşan Koca Haydar Ocağı’ndan Pir Sefer Kocakaya ise, Alevilerin tarih boyunca yok sayıldığı ve katliamlara uğradığını; fakat tüm bunlara rağmen kin gütmediklerini söyledi. Barışa en çok Alevilerin hazır olduğunu dile getiren Kocakaya, “Bir barışa ihtiyaç var ve bu barışa en hazır olanlar da Aleviler. Kapitalist düzenin içinde bizleri asimile etmeye çalışıyorlar, inançlarımızla, geleneklerimizle oynuyorlar. Ama biz bu oyuna düşmedik düşmeyeceğiz de. Bizim barışa daha çok ihtiyacımız var. Ama barış koşulları ne ise unsurları ne ise biz de hakkımıza düşen her şeyi almamız gerekir” dedi.

‘Aleviler tarih boyunca barış mücadelesi yürüttü’

Ağurhan Ocağı’ndan Pir H. İbrahim Erdoğan ise, konuşmasında Alevilerin tarih boyu barış mücadelesi yürüttüklerini ifade etti. Alevi felsefesinde savaşa yer olmadığını dile getiren Erdoğan, “Bir umut da olsa felsefemiz gereği barışa hizmet etmemiz gerekiyor. Barışa gönlümüzü vermeliyiz. Hallac-ı Mansur’un derisi yüzüldü; ama barıştan başka bir şey düşünmedi” diye konuştu.

‘Barışı korumak büyük erdemdir’

Baba Mansur Ocağı’ndan Pir Kadim Tan da, barış mücadelesinin savaştan daha zor olduğunu; ama barışa sahip çıkmak için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Tan, “Barışı korumak ve sahip çıkmak büyük bir erdemdir ve zordur. Süreci iyi bir şekilde takip edip katılımcı bir mücadele ile barışı örgütlemelidir. Barış Aleviliğin temel felsefesidir. Ve bu felsefeyi savunmak zorundadırlar” dedi.

Panel yapılan konuşmaların ardından son buldu.

EN SON EKLENENLER