DAD”dan Çözüm Süreci Açıklaması

olum_degil_cozumMersin Demokratik Alevi Derneği (DAD) Başkanı Hasan Yurtsever, çözüm sürecinde bu aşamadan sonra tek bir canın yitirilmesine, tek bir damla kanın dökülmesine asla izin verilmemesi gerektiğini belirterek, TBMM’nin devreye girmesini ve toplumun tüm dinamiklerinin sorumluluk almasını istedi.

Demokratik Alevi Derneği (DAD) Başkanı Hasan Yurtsever ve Yönetim Kurulu üyeleri, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde çözüm sürecine ilişkin açıklama yaptı. Dernek üyelerinin de katıldığı açıklamada, Alevi inancına mensup kesimler olarak Türkiye’de yaşanan acıların birebir mağduru olduklarını belirten Yurtsever, buna rağmen nefret ve intikam duygularıyla hareket eden bir tek Alevi toplumu ve hareketi olmadığını söyledi. Başat sorunlara çare bulunmadığı sürece çözüm yoluna asla girilmeyeceğini ifade eden Yurtsever, bu çerçevede Kürt sorununda yaşanan 30 yıllık çatışmalı ortamın ülkeyi onarılması güç bir zemine götürdüğünü kaydetti.

“Bu çatışmalı ortam durulmadığı sürece, sorunlarımızı konuşma ve tartışma olanağına da asla sahip olmayacağız” diyen Yurtsever, çözüm sürecine yönelik birkaç aydan beri var olan arayışlar ve Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında açıklanan deklarasyonun, barışa dair umutları arttırdığını ifade etti. Ancak, geçmişte yaşananlar nedeniyle korkuları ve endişelerinin devam ettiğini dile getiren Yurtsever, “Bunun için barış, demokrasi, özgürlük, hak ve hukuk arayışında olanların, çok örgütlü, diri, uyanık, kesintisiz ve birlikte mücadeleyi sürdürmeleri gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Çözüm sürecinde taraf ve muhatap olanlara seslenen Yurtsever, yeni bir üslup, şeffaf bir arayış ve samimi bir duruşla kamuoyuna güven kazandırılmasını istedi. Muktedir olanların ‘ben bilirim’ alışkanlığından vazgeçerek sivil toplumun sesine kulak vermesi gerektiğine işaret eden Yurtsever, “Zarara göre, bedel ödeyen insanlarımızın feryatları mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu aşamadan sonra tek bir canın yitirilmesine, tek bir damla kanın dökülmesine asla ve asla mahal verilmemeli, çünkü artık buna tahammül edecek durumda değiliz. Sürecin başlamasından bu yana gelişen olumlu girişim ve diyaloglar vardır. Ama unutmayalım ki barış, çok kapsamlı, uzun erimli bir mücadeleyi gerektirdiği gibi, cesaret ve mahareti de gerektirir. Barış, hükmedenlere, muktedirlere ve şahıslara bırakılmamalı, toplumun tüm dinamikleri harekete geçerek sahiplik etmelidir” diye konuştu.

“TBMM DEVREYE GİRMELİ, ANAYASA VE YASALAR DEĞİŞTİRİLMELİ”

Yurtsever, çözüm sürecinde atılması gereken adımları da şöyle sıraladı: “Parmaklar derhal tetikten çekilmeli, bir daha dönüşüne de mahal bırakılmamalıdır. TBMM devreye girmeli, barışa şans verilmelidir. Anayasa ve yasalar değiştirilmeli, yerinde-yerelde yönetme esas alınarak toplumsal dinamikler açığa çıkarılmalı, eğitim mevzuatı taranmalı, diller, inançlar ve kültürlerin önündeki engeller hemen kaldırılmalı, demokratik açılımlar gerçekleştirilmelidir. Tarihimizle yüzleşerek dersler çıkarılmalı, yaşanan acıların dindirilmesi mutlaka gerçekleştirilmelidir.”

Barışa taraf olduklarını vurgulayan Yurtsever, tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve kendisine ‘insanım’ diyen herkesi sorumluluk almaya davet etti. Oluşturulan akil insanlar heyetini önemsediklerini de söyleyen Yurtsever, heyette görev alanlara teşekkür ederek, başarılar diledi. Yurtsever, dernek olarak sürecin sağlıklı yürümesi konusunda üzerlerine düşen görev ve sorumluluklara da hazır olduklarını sözlerine ekledi.

EN SON EKLENENLER