Almanya’da Alevi Kültürü dersleri

alevi
Almanya’nın Kehl kentide Falkenhausenschule İlkokulu’nda Alevi kültürü ve din dersleri önümüzdeki çarşamba günü başlıyor.

Alevi kültürü ve din dersinin verileceği ilkokulda cuma günü tanıtım programı düzenlendi. Programa Baden Württemberg Eyaleti Alevi Kültür ve İnancı Eğitim sorumlusu Hasan Öğütçü, Bühl Alevi Kültür Merkezi (AKM) Başkanı Rıza Yeşilgül, derneğin gençlik kolları başkanı Zelal Aksu, Falkenhausenschule İlkokulu Müdiresi İmogen Remmert, Kehl eğitim müdür yetkilisi Gottfried Böhler, Kehl belediye ve kilise temsilcileri, Alevi kültür din dersi öğretmeni Sevda Kayataş’la beraber 100’e yakın davetli katıldı.

Alman katılımcılar yaptıkları konuşmalarda “Öğrencilerin kendi inanç ve kültürünü öğrenmeleri en doğal hakkıdır. Öğrenciler anadilini çok iyi öğrensinler, eğitimde başarının ve yabancı dil öğrenmede kilidin anahtarı anadildir” dediler. Anadilin önemine vurgu yapan konuşmacılar farklı inanç ve kültürlerin toplumlarını zenginleştirdiğini, renklendirdiğini, bu sayede herkesin çok mutlu olduğunu söyledi ve herkese başarılı çalışmalar diledi.

Okulun müdiresi Remmert, “Okulumuzda 10 yıldır iki dilli, Almanca-Fransızca, eğitim veriyoruz. Okulda 15 sınıfta 24 ülkeden 350 öğrenci bulunuyor. Alevi toplumunun özlemle beklediği Alevi din dersleri farklı kültür ve inançlarda eğitim veren okulumuzu daha da zenginleştiriyor” dedi.

Eyalet eğitim ve inanç sorumlusu Hasan Öğütçü davetlilere Alevi felsefesini, inancını ve kültürünü anlattı. Baden Württemberg Eyalet sorumlusu Öğütçü, Almanya’da 2006 yılında başlayan Alevi din derslerinin 8 eyalet okulunda verildiğini hatırlattı. Baden Württemberg Eyaletinde 33 okulda 450 öğrenciye Alevi din dersinin öğretildiğini söyledi ve 2013 yılının sonuna doğru Weingarten Eğitim Fakültesinde alevi eğitim kürsüsünün açılacağını müjdeledi.

Kehl ve çevresinde yaşayan 400’e yakın Alevi vatandaşa hizmet veren Bühl AKM Başkanı Rıza Yeşilgül ve eski başkan Ali Cevat Pektaş, “Bu gün bizim mutlu günümüz. Kültürümüzü genç nesillere aktarmak için hep özlem duyduk. Eskiden öğretmen yoktu, öğrenci vardı. Şimdi eksikler giderildi” dedi.
 Kehl kentinde ilk Alevi din dersi önümüzdeki çarşamba günü saat 16.00’da 16 öğrenciye verilmeye başlanacak

EN SON EKLENENLER