Dersim’de 4 Mayıs anmasına çağrı

dersim_anmaHalkların Demokratik Kongresi (HDK) Dersim İl Meclisi öncülüğünde 4 Mayıs 1937 Dersim Katliamı’nın yıl dönümü nedeniyle düzenlenecek anmada “Katliamı unutmadık” denecek. Anmaya çok sayıda Alevi kurumu ve DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk da katılacak.

Alevi ozanların ağıt ve deyişler seslendireceği anma Dersim Katliamı’nın başladığı yer olarak bilinen Pax Köprüsünde başlayacak. Konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen HDK Dersim İl Meclisi adına konuşan HDK Sözcüsü Hüseyin Tunç, “4 Mayıs yas gününde Dersim 37-38’de yaşananları unutmamak, unutturmamak, yaşananların tüm detaylarıyla halka açıklanmasını sağlamak için katliamın yapıldığı bölgelerde olacağız” dedi.

Ülkede demokrasinin hakim hale gelmesi, bütün milliyetlere ve inançlara mensup halkların bir arada, kardeşçe ve eşitlik temelinde yaşamasının koşulunun geçmişle yüzleşmek olduğunu belirten Tunç, “Bu amaçla 4 Mayıs’ta saat 13.00’da Seyit Rıza Meydanı’ndan katliam yeri olan Pax Köprüsüne yürüyeceğiz. Aynı gününün akşamı saat 20.00’da da Seyit Rıza Meydanı’nda toplanarak yetirdiklerimiz anısına mum yakacak ve karanfiller bırakacağız” dedi. Dersimlilere etkinliklere güçlü biçimde katılım çağrısı yapan Tunç, “Tüm halkımızı evlerinde, iş yerlerinde 4 Mayıs akşamı başına yastık, bedenine döşek, ölüsüne kefen nasip olmayanlarımızın anısına bir mum yakmaya çağırıyoruz” dedi.

4 Mayıs etkinliklerine katılacak kurumlar şöyle: “İzmir, Ankara, Alibeyköy, Pertekliler, Kurmeşliler, Gebze, Gemlik, Avuçhan, Ovacık Kedekliler, Ovacık Ziyaret dernekleri, Dersim Dernekleri, Munzur Çevre Derneği, Munzur Kültür Derneği, Özgür Alevi Kültür Derneği, PSAKD, Koçkiri Platformu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Huybar Sultan Alevi Kültür Derneği, Sivas İmranlı Derneği, Divirği Kültür Derneği, KAYY- DER, İstanbul Vartolular Derneği, Sev-Der, Almanya  Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Derneği, Almanya Dersim yeniden İnşa Derneği, Dersim gazetesi ve DTK, BDP, EMEP, ESP, Partizan, Cem Evi, Dersim Belediyesi, Pertek Belediyesi, Hozat Belediyesi, KESK, DİSK, TÜRK-İŞ, İHD, Dersim Barosu.(Dersim/EVRENSEL)

EN SON EKLENENLER