Alevi açılımı kaldığı yerden devam…

alevi_semahiHükümet, geçtiğimiz yıllarda başlayan ve 9 çalıştayla önemli bir yol kat edilen Alevi açılımı için yeniden start vermeye hazırlanıyor

Çözüm sürecinde kaydedilen olumlu aşama üzerine hükümet geçtiğimiz yıllarda başlayan ve yapılan dokuz çalıştayla önemli bir noktaya gelen Alevi açılımının yeniden raftan indirmeye hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre AK Parti ve hükümetin üst yönetiminde Alevi açılımının yeniden başlaması ve bu konuda çarpıcı adımlar atılması fikri ağırlık kazandı. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nin devreye girmesinin ardından hükümet kendisini dışlanmış hisseden diğer kesimlerin de sorunlarını giderme kararı almış, Alevi açılımı bu çerçevede başlatılmıştı. Kaynaklar, çözüm sürecinde alınan mesafeye de dikkat çekerek hükümetin Alevi açılımında yeniden düğmeye basmayı gündemine aldığını ifade etti. Faruk Çelik’in başkanlığında yapılan dokuzuncu çalıştayda “Hacı Bektaş Veli Vakfı’nın kurulması, Alevi dernek ve Vakıfların bu vakıfla irtibatlandırılması, hükümetin Hacı Bektaş Veli Vakfı’nı maddi olarak desteklemesi, böylece devletin Alevi vatandaşların etkinliklerine de kaynak aktarması” formülü üzerinde durulmuştu. Kulislerde paralel çalışmaların başlamasıyla Vakıf formülünün yeniden ele alınabileceğini belirtiyor. Bu arada hükümet Nevşehir Üniversitesi’ne Hacı Bektaş-ı Veli, Tunceli Üniversitesi’ne de Pir Sultan Abdal isminin verilmesini kararlaştırdı. Bu adımın yanı sıra Alevi toplumunun önde gelenleriyle diyalog geliştirilmesi ve bu diyalogun kurumsallaşması da ifade edilen adımlar arasında yer alıyor.

9 çalıştayla bu noktaya gelinmişti
Toplam 202 sayfalık Alevi Çalıştayları Nihai Raporu’nda, Alevi sorununun, hukuk devleti normlarıyla hiçbir şekilde çelişmeyen bir laiklik anlayışıyla ele alınması ve yeni ayrışma alanlarına yol açmayacak şekilde çözülmesi gerektiği belirtilmişti. Raporda, gerek zorunlu gerek seçmeli din derslerinde Alevilik konularında belirleyicilik hakkının, Alevi toplumuna verilmesi, Diyanet İşleri Başkanlığının, diğer mezheplere nasıl hizmet götüreceği, devletin nasıl bir yapılanmaya gideceği konusunda hukuki çerçevede çalışmalar yapılması önerilerinde bulunulmuştu. Aşure Günü’nün resmi tatil yapılması, Hacıbektaş ilçesinin misyonuna uygun şekilde ihya edilmesi gibi somut öneriler yer almıştı.

sabah gazetesi

EN SON EKLENENLER