DTK’den 2 Temmuz mitingine çağrı

dtkDTK İnanç ve Azınlıklar Komisyonu, Sivas Katliamı’nın 20. yıldönümünü protesto etmek amacıyla 2 Temmuz’da Sivas’ta gerçekleştirilecek mitinge katılım çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) İnanç ve Azınlıklar Komisyonu, 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli’nde gerçekleşen Sivas Katliamı’nın 20. yıldönüme ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, yüzyıllardır çeşitli biçimlerde baskı altında tutulan, dönem dönem fiziki imhalara tabi tutulan Alevilerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile açık bir yıldırma politikası ile karşı karşıya kaldığı belirtildi. “Bir yanda sürekli vurgulanan laiklik ilkesi ile inançlara saygı retorikleri anlatılırken, diğer yanda hem asimilasyonist politikalar hem de katliamlarla tek tiplik içinde eritilmek istenmiştir” denilen açıklamada, şunlar belirtildi: “1970’ler boyunca hem Kürt hem de Alevi kimliğine saldırılar pervasızlaşmıştır. Maraş, Çorum ve Malatya’da insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen katliamlar bu politikaların pratikleşmesi olmuştur. Bu katliam ve yıldırı politikalarının hafızalardan silinmeyecek örneklerinden biri de 20 yıl önce yaşadığımız Sivas katliamdır. Sivas’ta bilinçli ve oldukça organize bir katliam gerçekleştirilmiştir. Devlet güçleri ve onlara bağlı sivil güçler hedefi açık bir cinayeti hep beraber gerçekleştirmişlerdir. Bu katliamın sorumluluğu sadece fiili olarak katliamın içinde olanlar değil, en az onlar kadar buna izleyici kalan, örgütlenmesini sağlayan devlet görevlilerindedir.”

Açıklamada, şunlar belirtildi: “Sivas katliamında hedef seçilen Alevi toplumunun en seçkin evlatları şahsında Alevilik bilincidir. Bu katliamla bu bilinç ortadan kaldırılmak istenmiştir. Alevi toplumunu sindirmek kadar demokrasi ve eşitlik mücadelesinde Kürt halkından ayrıştırmak da bu katliamın hedefleri arasındadır. Bu katliamı unutmayacağımız gibi bu saldırıların amacını boşa çıkarmak ve eşit, özgür Alevi kimliğini bilince çıkarmak için mücadelemizi yükselteceğiz. Bu bizim Sivas katliamında yitirdiğimiz canların anısını yaşatmamızın gereğidir. Bu temelde 2 Temmuz 2013 tarihinde hem katliamın sorumlularından hesap sormak hem yüreğimizdeki acıları hiç dinmeyecek olan canlarımızı anmak için Sivas’ta yapılacak olan miting çok önemlidir. Başta bileşenlerimiz olmak üzere tüm Alevileri ve demokrasi güçlerini de bu amaçla yapılacak olan mitinge katılmaya ve güç vermeye davet ediyoruz.”

EN SON EKLENENLER