Aleviler beraat kararına tepki gösterdiler!

İstanbul  Kartal’da Alevi evlerinin işaretlenmesinin hemen ardından, Pendik Pir Sultan Cemevi’ne gece vakti giderek, “Siz Hz. Muhammed’i ret mi ediyorsunuz, inkâr ve reddedenin başını kesmek Kuran’da cihattır” dediği iddiasıyla yargılanan polis memuru Muharrem Kırımlı ve arkadaşı Özgür Yolcuhakkındaki beraat kararının gerekçesi açıklandı. Anadolu 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mahmut Erdemli, “Tehdit var mı yok mu ben karar veremedim, Yargıtay karar versin” diyerek aldığı beraat kararının gerekçesinde şunları kaydetti:

“Kutsal kitabı inceleyenlerin doğru ya da yanlış olarak tutarsızlıklar içerdiği kanaatine varması mümkündür. Bu yöndeki bir düşünceyi ifade etmenin suç oluşturduğunu kabul etmek, gerek İslam dinini gerekse diğer dinleri eleştirmeyi tamamen yasaklamak anlamına gelir. Yasaklama Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali anlamına gelir. O nedenle dini değerleri aşağılamadan beraatine karar verilmesi gerekir.” Hâkim Erdemli, sanık polis memurunun cemevinde “Hz. Muhammed’i reddetmenin cezası İslam dinine göre kafa kesmektir” demesinin ise Aleviler açısından tedirginlik yaratmış olmasının kabul edilebilir olduğunu ifade etti. Ancak devamında şöyle dedi: “Sanık, katılanlara kutsal kitabın kendi yorumuna göre emrini iletmiştir. Bunun ötesinde genel olarak Alevilere bir zarar vereceği yönünde açık bir beyanı bulunmamaktadır. Evleri işaretleme olayında sanık polis memurunun iştirakinin bulunduğu ispatlanmadıkça ‘halk arasında korku, panik ve endişe yaratmak’ suçu da oluşmaz.”

YARGITAY’A TAŞINDI

Kararı eleştiren Avukat Hasan Cem Yılmaz, sanık polis memurunun “En kısa zamanda yine geleceğiz” sözünün açıkça tehdit olduğunu, suçun cezasız kalmasının toplumda azınlıklara ve farklı inançlara yönelik nefret suçlarının artmasına neden olacağını belirtti. Karar Yargıtay’a taşındı.

NE OLMUŞTU?

İSTANBUL Kartal’da bazı Alevi evlerinin işaretlendiği yönünde iddiaların hemen ardından 6 Eylül 2012 gecesi Pendik Cemevi’ne kuaför arkadaşı Özgür Yolcu ile giden polis memuru Muharrem Kırımlı, önce Kuran’ın çarpık noktaları olduğunu belirtip ardından da cemevi yetkililerine “Siz Hz. Muhammed’i ret mi ediyorsunuz, inkâr ve reddedenin başını kesmek Kuran’da cihattır. Tekrar geleceğim” demişti.

EN SON EKLENENLER