İzmirliler cami-cemevi projesine tepki gösterdi

cami_cemevi_protesto_izmirKonak YKM önünde toplanan Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir bileşenleri ile Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmir şubeleri, Çiğli’de yapılmak istenen cami-cemevi-aşevi projesine karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne bir protesto yürüyüşü düzenledi.

“Cami-cemevi-aşevi projesi asimilasyondur”, “CEM Vakfını tanımıyoruz”, “Asimilasyona dur de” yazan pankartlar taşınan eylemde sık sık “Devletin Alevi’si olmayacağız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı.

ALEVİLERE BİR KİMLİK DAYATILIYOR

Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bölge Sorumlusu Mustafa Aslan, yüzyıllardan beri Alevilere karşı asimilasyon politikaları uygulandığını belirtti. Aslan, cami-cemevi-aşevi projelerini de bu politikaların bir devamı olarak nitelendirdi. “Bu ülkede İzzetin Doğan ve Fetullah Gülen barıştan ve kardeşlikten söz edecek erdeme sahip kişiler değildir” diyen Aslan, ‘Birleşin gelin’ gibi klasik iktidar refleksiyle yaklaşan zihniyetin sorun çözmekten ziyade Aleviliğe ve Alevilere bir kimlik dayattığını dile getirdi.

BÜYÜKŞEHİRE ELEŞTİRİ

Çiğli’de bulunan Evka-2 Cemevinin 2009’dan beri faaliyette olduğunu belirten Aslan, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ve onun temsil ettiği siyasi parti her ne kadar sosyal demokrat ve ilerici olarak siyasal alanda konumlandırılıyor olsa da cemevini iktidar ile muktedir dille bütünleşmiş Cem Vakfına vermek istemesi bununla çelişmektedir” dedi.

Basın açıklamasının hemen ardından bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirildi. (İzmir/EVRENSEL)

EN SON EKLENENLER