Ezidiler,El Konulan Arazilerini Mahkeme Kararıyla Geri Aldı

ezidilerBatman’ın Beşiri İlçesi Kuşçukuru Köyü’nde yurtdışına göç ederken emanet ettikleri toprakları ellerinden alınan Ezidiler, açtıkları mahkemeyi kazanarak topraklarını geri aldı. Ezidilerden Nedim Erkiş, “Kuşçukuru Köyü içerinde bulunan tüm tapulu arazilerimiz bize iade edildi. Bundan dolayı çok memnunuz ve mutluyuz. Bu davanın kazanılması bizim köye ve ülkemize geri dönmemizin mesajıdır” dedi.

Batman’ın Beşiri İlçesi Kuşçukuru Köyü’nden 1992 yılında Almanya’ya göç eden Ezidiler, ve köydeki arazilerini bir aşirete emanet etti. Ancak, yıllar sonra arazilerine geri isteyen Ezidilere iddiaya göre arazileri aile tarafından geri verilmedi. Ezidiler, üzerlerine tapulu arazilerini geri almak için Batman 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Açılan davanın karar duruşması yapılırken, duruşmaya Almanya’dan gelen 10 Ezidi ile avukatları, Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel ile bazı sivil toplum örgütü üyeleri de izledi.

Duruşmada mahkeme, köydeki Ezidilere ait tüm tapulu arazilerin kendilerine iade edilmesini karar verdi. Mahkeme heyeti, köyde bulunan evlerin üzerinde yer aldığı arazinin ise, hazineye ait olduğuna hükmederek, söz konusu dosyayı Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti.

Ezidiler adına konuşan Nedim Erkiş, kendileri açısından çok tarihi bir dava olduğunu belirterek, öncellikle destek veren tüm sivil toplum örgütleri, siyasi parti yöneticilerine teşekkür ettiğini söyledi. Kendileri açısından Batman’da bir tarih yazıldığını ifade eden Erkiş, “Tarih haklının yanında yer aldı. Kuşçukuru Köyü içerinde bulunan tüm tapulu arazilerimiz bize iade edildi. Bundan dolayı çok memnunuz ve mutluyuz. Bu davanın kazanılması bizim köye ve ülkemize geri dönmemizin mesajıdır. Umarız bundan sonra sürekli adalet ve hukuk mazlumun yanında yer alsın. Bundan sonra Türkiye ve Kürdistan’a barışın hızlı gelmesini istiyoruz. Açılan pakete her ne kadar Ezidi olarak unutulmuşsak da bu mahkeme bize umut vermiştir. Bundan sonra anayasada yerimizin olmasını istiyoruz. Burada kendi inancımızı özgür ifade edebilmek istiyoruz. Biz de bundan sonra dönüşlerimizi hızlandıracağız” dedi. – Batman

EN SON EKLENENLER