“Alevilerin Haklarını Antikomünist Söylemle Örtemezsiniz”

490-254MEHMET METİNER’İN SÖZLERİNE TEPKİ
“Alevilerin Haklarını Antikomünist Söylemle Örtemezsiniz”

AKP milletvekili Mehmet Metiner’in “Cemevleri terör örgütlerinin merkezi olmamalı” sözüne yazar Erdoğan Aydın, Hubyar Sultan Alevi Derneği ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tepki gösterdi.

AKP milletvekili Mehmet Metiner’in “Cemevleri terör örgütlerinin merkezi olmamalı” sözüne Aleviler tepki gösterdi.

Adıyaman milletvekili Metiner, Ahmet Hakan’ın programında cemvlerinin ibadethane olarak kabul edilmesiyle ilgili tartışma üzerine şunları söyledi:

“Alevilik ayrı bir dindir diyen eski Marksist gelenekten gelen artık Marksist mücadelenin toplumda karşılığı olmadığını gördüklerinden itibaren Alevicilik dernekleri üzerinden farklı bir siyasi ideolojik mücadele üreten Alevi arkadaşların iddiaları birçok Aleviyi de rahatsız ediyor.

“(…)Devsolun da merkezi olmamalı, cemevleri terör örgütlerinin merkezi olmamalı. Gülsuyu’nda olan olayları görüyoruz. (…)Yıllardır Suriye’nin beslediği bir kısım terör örgütlerinin Türkiye’de de neyi, hangi mekanlar üzerinden kullandığına dikkat çektim. Aleviler de bunu biliyor, Türkiye de görüyor.”
“Sorunları kriminalize etmek demokratikleşme getirmez”

Alevilik ve din üzerine çalışan yazar Erdoğan Aydın, Metiner’in sözlerini soğuk savaşın sola karşı yürüttüğü amaca varmak için her türlü spekülasyonu hak gören etik dışı siyaset tarzına benzetti.

“Alevilerin bütün kesimlerinin üstünde mutabakat sağladığı cemevinin ibadet mekanı olduğu ve eşit yurttaşlık talebi başta olmak üzere temel haklarını tanımamakta ısrar eden Sünni siyasal İslamcı anlayış, sorunun üstünü bu antikomünist yöntemle örtmeye çalışıyor. Oysa asgari insaf ve demokratik izan açıklanan pakette Alevilerin bütünün bu ortak talebinin kabulünü gerektiriyordu.

“Büyük bir orman katline rağmen inşa edilen boğaz köprüsüne Yavuz Sultan Selim gibi Alevi düşmanı bir despotun ismini verenlerin, Aleviler, hatta Yunus Emre’nin şiirlerini okuyanlar hakkında bile ölüm fetvası verenleri saygıyla yad edenlerin, cemevinin ibadethane olarak tanınmasını reddetme ısrarını Amerikancı antikomünist söylemle örtmek istemesi boşuna kürek çekmektir.

“Gülsuyu’nda olan şey, bu deniz manzaralı değerli araziyi bir rant olanağı olarak peşkeş çekmektir. Bunu gerçekleştirmek için mafyanın önünü açanların dev Sol gibi örgütlere söz etmeden önce atmak zorunda oldukları bazı temel adımlar bulunuyor. Sorunları bu şekilde kriminalize etme çabaları memleketin demokratikleşmesine hizmet etmeyecek.”

Hubyar Sultan Alevi Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
Kenanoğlu: Gelene hizmet veririz, kimsin diye sormayız

Ali Kenanoğlu: Hasan Ferit Gedik’in cenazesi Gülsuyu’nda cemevine götürülmediği gibi o silahlı kişiler Gazi Mahallesi’ndeydi. Asla onaylamadık, asla tasvip etmedik. Cemevlerimizde hizmet verirken insanların ne iş yaptığını hatta inancını dahi sormayız. Gelene getirilene hizmetimizi veririz. DHKP-C vb. örgütlerin sempatizanları hatta üyeleri aynı zamanda cemevlerimize de üye olabilir. Biz istihbarat örgütü değiliz. Bütün bu gerçekler ortadayken, cemevlerini terör yuvası ilan etmek, Aleviler olan kininizin, öfkenizin ve nefretinizin dışa vurumudur.
Bülbül: Ecdadın söylediğini dolaylı söylüyorsun

Kemal Bülbül: Katliamla özdeşleşen canilere “ecdadım” deyip adını iki kıtaya bağlayan köprüye veren politikanın “Hınk deyiciliğini” yapanlar nasıl aydın oluyor.  “Ecdadının torunusun”, ecdadın da “cemevi zındık yuvası” bunların katli vacip, malı helaldir derdi! “Ecdadın” bunu direk derdi, sen dolaylı diyorsun.

Nilay VARDAR
BİA Haber Merkezi

EN SON EKLENENLER