Türk Hükümetiyle Aleviler arasındaki “gerilim arttığı” yorumları yapılıyor.

alevilerAmerika’nın Sesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Demokratikleşme Paketi”nin Aleviler arasında “büyük hayal kırıklığına neden olduğu”nu öne sürdü.

Amerikan’ın Sesi, Aleviler’in dini haklarının tanınmasının “Demokratikleşme Paketi”nde yer alması beklentisinin karşılanmadığını belirtirken “Başbakan Erdoğan demokratikleşme paketini açıklarken reformların ne bir ilk ne de son olduğunu söylemişti. Erdoğan’ın Aleviler’in dini hakları hakkında sözü de, bu konunun daha fazla incelendikten sonra ele alınabileceği oldu” diyor.

Ancak Alevi haklarının Türkiye’de çok tartışma yaratan bir konu olduğunun kaydedildiği haberde “Dindar Sünniler’in önemli bir bölümü camide ibadet etmeyen Aleviler’i kafir olarak görüyor” savına yer veriliyor.

Amerika’nın Sesi, Erdoğan’ın sunduğu “Demokratikleşme Paketi”nde Nevşehir Üniversitesi’nin adının Hacı Bektaş-ı Veli olarak değiştirilmesi dışında Aleviler’e yönelik bir yenilik yer almadığına işaret ediyor.

Alevi önderlerinin hükümetin taleplerine karşılık vermemesini sert şekilde eleştirdikleri belirtilirken de “Aleviler demokrasi paketinin öncesinde de hükümetin Suriye ile ilgili yorumlarından rahatsızdı” deniliyor. Haberde şöyle devam ediliyor: “Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği başkanı Ali Kenanoğlu, Erdoğan’ın Suriye ile ilgili konuşmalarında Beşar Esat’ı Alevi olarak nitelendirmesinin Türkiye’de Aleviler’in Suriye’deki katliamdan sorumlu olduğu gibi bir izlenim yarattığını ve ülkede Sünniler’le Aleviler arasında zaten gergin olan ilişkileri daha da gerdiğini söylüyor.”

Amerika’nın Sesi’nin haberinde son bölümünde de “Alevi önderleri gelecek ay İstanbul’da toplu gösteri çağrısında bulunurken hükümet de Alevi haklarını inceleme sözü verdi. Ancak hükümetin iki yıl önce tamamladığı bir incelemenin önerileri henüz hayata geçirilmedi” dedikten sonra uzmanların seçim dönemine giren Türkiye’de Erdoğan’ın Aleviler’le ilgili reform yapma konusunda isteksiz olabileceğini söylediklerine de dikkat çekiliyor.

haberx

EN SON EKLENENLER