Alevilerin temel ihtiyacı birlik

feda_aleviAlmanya’nın Rheinland-Pfalz eyaletine bağlı Alzey kentinde, Alevi toplumu büyük emek ve desteğin sonucu cemevine kavuştu.

Cemevinin açılışı, önceki gün siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve Alzey çevresinde yaşayan alevilerin katılımıyla gerçekleşti. Uzun bir süredir çalışması yapılan ve geçen yıl temeli atılan cemevi projesi, Alzey Alevi Toplumu tarafından Alzey tren istasyonunun bulunduğu Bahnhofstraße 26 adresinde yaşama geçirildi. Alzey Belediye Başkanı Christoph Burkhard, SPD ve CDU milletvekillerinin de katıldığı açılış etkinliği önceki gün yapıldı. Pir Rıza Yağmur’un gülbang okuması ardından, Alevi Toplumu Alzey Başkanı Avni Yalçın ve Belediye Başkanı Christoph Burkhard, kurdeleyi keserek açılışı yaptı. Daha sonra sahneye çıkan, Fidan Ana, Naime Ana, Pir Ali Ekber Erden, Pir Hüseyin Bildik, Pir Kasım Erdoğan ve Pir Rıza Yağmur birer konuşma yaptı.

Zulme başkaldıranların evi
Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını Alevi Toplumu Alzey Başkanı Avni Yalçın yaptı. Cemevlerini Alevi toplumunun sığınabileceği kaleler olarak tanımlayan Yalçın, gerçekleştirdikleri projenin Alzey ve çevresinde yaşayan Aleviler için bir milat olduğunu, bölgede bulunan Alevi kurumları ile birlikte hareket edebilmek için Rheinland Pfalz Alevi Platformu oluşturduklarını söyledi. Aydın ve demokrat kurumlara kapılarının açık olduğunu da sözlerine ekleyen Yalçın, cemevinin Kerbela’dan bu yana katledilen Pir Sultan Abdalların, Seyit Rızaların, Maraş’ta Elif Anaların, Sivas’ta Hüseyin Abdalların ve zulme başkaldıranların, kendine devrimciyim ve demokratım diyenlerin yeri olduğunu belirtti.

Aleviler entegrasyona açık’
Yaptığı konuşmada, Alevi Toplumu Derneği’ni eskiden beri tanıdığını belirten Belediye Başkanı Christoph Burkhard da, “Kentte yaşayan Alevilerin yaşadıkları en büyük sorunu kendilerine ait bir yerin olmayışıydı. Bu derneğin hedefi beni etkiliyor, çünkü yaşlı ve genç biraraya geliyor. Gençler müzik dalında kendini geliştiriyor ve yaşlılarda gençlerden Almanca’yı öğreniyor” diye konuştu. Burkhard, konuşmasının sonunda cemevine Alzey bayrağını hediye ederek bir ortaklığın mesajını verdi. Almanya Sendikalar Birliği (DGB) adına konuşan Ulrich Feuerhelm ise, işçilerin ve ülkelerinden kaçmak zorunda olan insanların sorunlara değindi.
Son seçimlerde Federal parlamentoya giren CDU Worms Milletvekili Jan Metzler, Alevilerle içiçe hareket edeceklerini ve Alevilerin daha da entegrasyona açık bir topluluk olduğunu söylerken, SPD’nin Rheinland Pfalz Eyalet Milletvekili Heiko Sippel de, Alevi Toplumu Alzey Derneği’ni farklı demokratik kurumlara açtıkları kapıdan dolayı tebrik etti. Sippel, sadece AB vatandaşlarının değil, Almanya’da yaşayanların komünal bir seçim hakkı olması gerektiğini dile getirdi.

Gençlere yönelim
Hessen AABF Başkanı Fuat Gökdemir ise, son dönemde fiziki saldırılarla başarı elde edemeyenlerin, Alevilerin yoğun yaşadığı yerlerde gençliği fuhuşla, kumarla ve eroinle yozlaştırmaya çalıştığına dikkat çekti. Gökdemir, Gülsuyu mahallesinde halkın devlet destekli çetelere karşı vermiş olduğu mücadeleden gurur duyduklarını da ifade ederek, ‘İnanç kurumları siyasetle uğraşmamalı’ düşüncesinin yanlış olduğunu ve Almanya’da yaşayan Alevilerin sorunlarını çözebilmeleri için, siyasi partilere yönelmeleri gerektiğini söyledi.

FEDA’dan birlik çağrısı
FEDA Başkanı Ali Köylüce de konuşmasında, Alevi toplumuna karşı yürütülen siyasetin oyunlarını hatırlatarak, başta AABF olmak üzere tüm Alevi kurumlarına şu sözlerle birlik çağrısı yaptı: “Almanya’da Alevilik dersleri bu kadar geç oluyorsa, bu bizim dağınık olmamızdan kaynaklanıyor. Bu eksikliği gidermek için imkanlarımızı biraraya getirip seferber edelim. Birlik meselesi Alevilerin önünde duran en temel dayatma ve ihtiyaçtır. Eğer Aleviler olarak, o çokça bahsedilen Muaviye düzeninden kurtulmak ve çağdaş bir dünyada yaşamak istiyorsak, birlik olarak o düzeni değiştirmekten başka çare yoktur” dedi.

Aleviler CHP’ye mecbur değil
Türkiye’deki seçimlere değinen Köylüce, Alevilerin AKP politikasına ve CHP’ye muhtaç ve mecbur olmaması gerektiğini söyledi. Sadece Alevilerin değil, Aleviliğin de örgütlenmesinin de önemine vurgu yapan Köylüce, Alzey Derneği’ne Seyid Rıza’nın “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert oldu. Ben de sizin önünüzde eğilmedim bu da size dert olsun”yazılı bir duvar resmi hediye etti. Ali Doğan ise, Türkiye’deki Alevilerin halen en temel haklarına kavuşmadığını hatırlattı. Alevi toplumunun Almanya’daki yaşama entegre olduğunu söyleyen Doğan, daha sonra Ali Köylüce’nin çağrısına cevap verdi: “Bunu sadece onaylayabiliriz. Türkiye’de demokratikleşmenin olmasını istiyoruz. Êzîdî, Yahudi, Hırıstiyan, Ermeniler gibi azınlıkların artık beraber demokratik bir hükümetle, faşist ve otoriter rejimin gitmesi için elele vermesini istiyoruz.”

Anadilimizde ibadet etmeliyiz
Etkinlikte sahne alan sanatçılar Hüseyin Güneş, Şengül Pak, Melahat Öz, Fırat İmirza Türkçe, Ermenice ve Kürtçe şarkı ve deyişler söyledi. Grup Omedya ise, katılımcıları canlı müzikleriyle coşturdu. Geç saatlere kadar süren etkinlikte Derdiyoklar, ardından da son olarak Ozan Cömert sahne aldı. Ozan Cömert deyiş, şarkılar söyledi ve Kirmancki ve Kurmanci lehçelerinde yaptığı konuşmasında anadilde ibadetin önemine değinerek, “Anadilimizde ibadet etmemiz lazım, konuşmamız lazım. Bunu yapmazsak Osmanlı’da, Koçgiri’de, Dersim’de, Maraş ve Sivas’ta katledilen insanlarımıza layık olamayız” diye konuştu.

ŞERVAN UCAL/ALZEY

EN SON EKLENENLER