Aleviler Kadıköy’den yola çıktı

aleviler_egitim_yuruyusuEğitimde yaşanan hak ihlalleri, ayrımcılık ve asimilasyona “dur” demek için 15 merkezden Ankara’ya yürümeyi planlayan Aleviler, Kadıköy’den yola çıktı. Yeni eğitim yasasının Alevi gençlerin üniversitelerden uzaklaştırmak için oluşturulduğunu belirten PSAKD Kadıköy Derneği Başkanı Feti Bölükgiray, “Bu Aleviliği bitirme girişimidir” dedi.

İSTANBUL- Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla Ankara’ya yürümeyi planlayan Aleviler Kadıköy’den yola çıktı.

İskele Meydanı’ndan başlayan yürüyüşe, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy ve CHP Kadıköy Belediye Başkanı da destek verdi.

‘BU MÜCADELE TÜRKİYE HALKLARININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİDİR’

Yürüyüş öncesi PSAKD Kadıköy Derneği Başkanı Feti Bölükgiray açıklama yaptı.

Bölükgiray, Alevilerin, yoksulların düz, anadolu ve fen liselerinden alınarak imam hatiplere mahkum edildiğini söyledi. AİHM’e göre zorunlu din dersinin insan haklarına aykırı olduğunu belirten Bölükgiray, AKP hükümetinin politikalarıyla din dersinin sözde seçmeli fiiliyatta ise zorunlu hale getirildiğini kaydetti.

Bölükgiray, bunun sadece Alevilerin değil özünde Sunnilerin ilgilenmesi gereken, onların özgürlüğünü kısıtlayan bir uygulama olduğunu kaydetti. Bölükgiray bu mücadelenin Türkiye halklarının özgürlük mücadelesi olduğunu söyledi. Yeni eğitim yasasının Alevi gençlerin üniversitelerden uzaklaştırmak için oluşturulduğunu belirten Bölükgiray, “Bu, asimilasyon ve izolasyon Alevilere saldırmaktır. Bu Aleviliği bitirme girişimidir” dedi.

Kobane’de verilen mücadeleye de dikkat çeken Giray, IŞİD’e direnen halkların yanında olduklarını duyurdu, Alevilerin de Kobane’ye gitmek için yola çıktığını kaydetti.

‘GELİN BİRLEŞELİM’

7 kişilik yürüyüş grubu içerisinde de bulunan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise Alevilerin sadece hak mücadelesi değil aynı zamanda var olma mücadelesi verdiğini söyledi.

Demir, hükümetin bir taraftan Avrupa Birliği söylemleriyle öne çıkarken, öte yandan insan hakları suçu işlediğini belirtti. Demir, AB’nin, AKP ve işbirlikçi emperyalistlerin insan hakları gözetmediğini ifade ederek, Sünnilerin Alevilere destek vermesi gerektiğine işaret etti, “Gelin birleşelim” dedi.

Açıklamanın ardından “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Katil ABD, işbirlikçi AKP” ve “İmam da hatip de olmayacağız” sloganlarıyla Ankara’ya yürüyüş başladı.

Tuzla, Gebze, Kocaeli güzergahı boyunca devam edecek yürüyüş, 12 Ekim’de Ankara Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak büyük mitingle son bulacak.

etkin ajans

EN SON EKLENENLER