Alevi Pirlerinden Kobani’ye destek çağrısı

Taksim’de bir basın açıklaması yapıldı

Alevi Pirleri, Kobani ve Şengal’de yaşananlara dikkat çekmek için Taksim’de bir araya geldi. Pirler, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına ve bu saldırılara karşı hükümet tarafından Meclis’e sunulan savaş tezkeresine ilişkin Divriği Kültür Derneği binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Ağuçan Ocağından Pir Aziz Güler, Pir Aziz Elmas, İbrahim Erdoğan; Sinemilli Ocağından Ali Gül Soysüren, Mehmet Yüksel; Kureyşan Ocağından ise Zeki Görgü katıldı. Alevi Kurum temsilcilerinden Servet Demir ve Necdet Saraç’ın yanı sıra 78’liler Derneği Başkanı Celalettin Can ile tarihçi-yazar Namık Dinç ve Erdoğan Aydın da toplantıda yer aldı. Toplantının yapıldığı salona “Zulme karşı ya xızır”, “Savaş tezkeresine hayır!” yazılı pankartlar asıldı.

Pirlerin ana gündemi, Alevi Pirleri olarak IŞİD zulmüne karşı nasıl bir tavır belirleneceğinin değerlendirilmesi oldu.

‘Bu tezkere işgal tezkeresidir’

Toplantının açılış konuşmasını yapan ÖDAD Başkanı İmam Balsever, Kobanê halkı ile dayanışmak amacıyla gittikleri Suruç sınırında temas ve gözlemlerde bulunduklarını aktardı. IŞİD ve AKP işbirliğiyle Kobanê’de katliamların yapıldığını söyleyen Balsever, Meclis’te görüşülen savaş tezkeresini de eleştirdi. Balsever, ” Bu tezkere işgal tezkeresidir” diyerek tezkereye, “hayır” dediklerini ifade etti. Balsever’in konuşmasının ardından söz alan Sinemili Ocağı dedelerinden Ali Soysüren, Rojava’da Medine Kardeşlik Sözleşmesi’nin hayata geçirildiğini ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu emperyalist devletlerin buna karşı olduğunu dile getirdi. Soysüren, Alevilere bu politikaya ve katliamlara karşı olması gerektiği ve Kobanê halkının yanında yer alması gerektiği çağrısından bulundu. Kobanê’de yapılan katliamların IŞİD ve AKP politikası ve bunun da “muaviye politikası” olduğuna dikkat çeken Alevi dedelerinden Zeki Göngü de katliamlara karşı Alevilerin ses çıkarması çağrısında bulundu. “AKP ve IŞİD’in amacı Rojava ve Suriye’yi ele geçirmektir” diyen Göngü, Alevilerin bu katliamlara ses çıkarmaması halinde sıranın kendilerine da gelebileceğini söyledi.

Özgür Demokratik Alevi Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen Alevi pirleri, toplantıda Şengal ve Kobani’de yaşananların yanı sıra hükümetin çıkardığı tezkereye de dikkat çektiler.

EN SON EKLENENLER