Avrupa Birliği’nden Yeni Alevi Uyarısı

Avrupa Birliği Komisyonu’nun 8 Ekim’de açıklayacağı 17. İlerleme Raporu, Alevilere yönelik ayrımcılığın devam ettiği ve sorunların çözümüne ilişkin somut adım atılmadığı tespitini yaptı. Cemevlerinin hâlâ ibadethane olarak ‘resmen’ tanınmadığına işaret edilen taslakta, Alevilerin ibadet yeri inşa etmede sorunlarla karşılaştığına dikkat çekildi.

AB Komisyonu 8 Ekim’de açıklayacağı 17. İlerleme Raporu’nda Alevilerin sorunlarına geniş yer ayırdı. “Alevi toplumunun sorunlarını çözmek için somut adım atılmadı.” denilen taslakta, Diyanet’in İslam’da tek ibadet yerinin cami olduğuna dair açıklamaları da eleştirildi.

Bazı Alevi derneklerinin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitapları için toplantılara davet edildiği ve ortaya çıkan sonuçtan memnun kalmadıkları da belirtildi.
Çankaya Cemevi’nin kapatılması ile ilgili dosyanın Yargıtay’da devam ettiğini kaydeden AB, Alevi vatandaşların evlerine yapılan saldırıları da gündemine aldı.
Taslakta, 2013’te birçok şehirde Alevi vatandaşların evlerine zarar verildiği, aralık ayında da benzer hadiseler yaşandığı ve sürece ilişkin soruşturmaların devam ettiği kaydediliyor.
Taslakta ayrıca, Alevi toplumunun ayrımcı bir dile maruz kaldığı  ve hükumet üyelerinin de bu ayrımcı dili kullandıkları belirtildi.

 

EN SON EKLENENLER