Azadiya Welat çalışanı Bağdu 5 kurşunla katledildi

Adana’da, Ova Mahallesi 44292 sokakta, bu sabah gazete dağıtımı yapan Kadri Bağdu’nun yanına yaklaşan 2 kişi tabanca ile ateş edip kaçtı. Kafasından vurulan Bağdu, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Yapılan otopside Kadri Bağdu’ya arkasından ateş edildiği, kurşunlardan ikisinin kafasına, birinin boynuna, birinin omzuna, birinin de eline isabet ettiği anlaşıldı. Olay yerinde 7.65 çaplı 2 boş kovan da bulundu.

AMELİYATA ALINDI AMA…

Olay yerinden ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Kadri Bağdu ameliyata alınmıştı. Bağdu’ya saldırıyı öğrenen yakınları ile DBP İl Başkanı Uğur Bayrak hastaneye gelerek yaralının sağlık durumu hakkında bilgi aldı.

Olayı araştıran polisin bir görgü tanığına ulaştığı, bu görgü tanığının, bisikleti ile gazete dağıtımı yapan Kadri Bağdu’nun ara sokaktan çıktığı anda, motosikletle gelen kasklı saldırganın tabancasını arkasından ateşlediğini söylediği öğrenildi.

HDP: 1990’LARDAKİ KONTRA SALDIRILARI GİBİ
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu’nun Adana’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesi ile ilgili açıklama yayımladı.

Yapılan yazılı açıklamada HDP’liler, gerçekleştirilen silahlı saldırının planlı ve örgütlü olduğunu belirterek, ‘Güpe gündüz bir gazete dağıtımcısının sokak ortasında ensesine kurşun sıkılarak katledilmesi 1990’lardaki kontra saldırılarını hatırlatmaktadır. Bugüne kadar onlarca özgür basın emekçisi devlet destekli kontra saldırıları sonucu hayatını kaybetmiştir. Adana’daki cinayet de aynı yöntemle işlenmiştir. Sokak ortasında bir basın emekçisine kurşun sıkanların belli yerlerden destek aldığı açıktır’ ifadelerini kullandı.

HDP eş genel başkanlarının ortak yaptığı yazılı açıklama şu şekilde: ‘Adana’da bu sabah uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı, özgür basın emekçisi Kadri Bağdu’nun hayatını kaybetmiş olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve Azadiya Welat Gazetesi çalışanlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Özgür basına yönelik gerçekleştirilen bu karanlık saldırıyı nefretle kınıyoruz. Bağdu’nun Adana kent merkezinde gazete dağıtımı sırasında uğramış olduğu silahlı saldırı sıradan bir cinayet değildir. Bu saldırı planlı ve örgütlüdür. Güpe gündüz bir gazete dağıtımcısının sokak ortasında ensesine kurşun sıkılarak katledilmesi 1990’lardaki kontra saldırılarını hatırlatmaktadır. Bugüne kadar onlarca özgür basın emekçisi devlet destekli kontra saldırıları sonucu hayatını kaybetmiştir. Adana’daki cinayet de aynı yöntemle işlenmiştir. Sokak ortasında bir basın emekçisine kurşun sıkanların belli yerlerden destek aldığı açıktır. Bu cinayetin bütün yönleriyle araştırılması, aydınlatılması ve saldırıyı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin derhal yargı önüne çıkartılması gerekir. İçişleri Bakanlığını göreve çağırıyoruz. Adana’daki saldırının hedefi aynı zamanda özgür basındır. Azadiya Welat Gazetesi Kürt halkının anadilinde yayın yapan bir gazetedir. Bugüne kadar defalarca saldırıya uğramış, gazetenin yazıişleri müdürü ve çalışanları tutuklanmış ve onlarca yıl hapis cezasıyla cezalandırılmıştır. Kadri Bağdu şahsında tüm özgür basın şehitlerini saygıyla anıyoruz. Onların mücadelesi, aydınlattığı yol bizlerin de aydınlık yolu olacaktır. Bir kez daha Bağdu’ya Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm Azadiya Welat çalışanlarına başsağlığı diliyoruz”

AVUKAT ÖZKAN: IŞID ÇETELERİ TARAFINDAN HEDEF SEÇİLDİ

Avukat Vedat Özkan’ın verdiği bilgiye göre bugün saat 08.30 sularında Adana’da Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Ova Mahallesi’nde Azadiya Welat gazetesini dağıtan Kadri Bağdu’ya bir motosikletten ateş açıldı. İki kişi oldukları iddia edilen yüzleri maskeli saldırganlar, Bağdu’ya 6 el ateş etti. Sekiz çocuk babası olan 48 yaşındaki Bağdu, Acıbadem Hastanesi’ne kaldırıldı. Kurşunlardan ikisinin kafasına, üçünün de vücuduna isabet ettiği belirtilen Bağdu ameliyata alındı ancak, kurtarılamadı.

Avukat Özkan, bu saldırının Kobani gösterilerinin bir devamı şeklinde, IŞİD’le bağlantılı çetelerce gerçekleştirilmiş olabileceğini iddia etti. Bağdu’nun 15 yıldır Kürt gazetelerinin dağıtımcılığını yaptığını ve Adana kamuoyu tarafından yakinen bilindiğini kaydeden Özkan, şöyle devam etti:

“Ova Mahallesi’nde gündüz vakti abone olan evlere gazete dağıtırken, bir motosikletteki iki kişi tarafından ateş açılıyor. Bunun tamamen IŞID çeteleri tarafından organize, hedef gözetilerek ve kasıtlı yapıldığını düşünüyoruz. Bizim tahminimiz, Kobani olayları nedeniyle olduğu yönündedir. Bu işi yapanlar, 3-4 gündür devam eden Kürtlere yönelik saldırıları yapanlarla aynıdır. Savcılıkla görüştük. Ne bir gözaltı ne de olayın aydınlatılmasına yönelik ciddi bir çaba var. Olayın olduğu noktada kamera yoksa bile geçiş güzergahında olması gerekir. İstenirse failler iki saat içinde yakalanabilir. Yakalanmaları, bu işin devletin koruma altında yapıldığını gösteriyor.”

radikal – diha

EN SON EKLENENLER