Kerbela ile Kobanê aynı

Alevilerin kutsal ay olarak kabul ettikleri “Muharrem Ayı” bugün başladı. Kobanê’deki IŞİD saldırılarına dikkat çeken Alevi dedesi Zeki Göngü, “Kerbela ile Kobanê aynı” dedi. İmam Balsever, “Dünün Hüseyin’leri bugünün YPG’sidir, YPJ’sidir” dedi.

Aleviler için kutsal ay olan “Muharrem Ayı” bugün başladı. Alevilerin, Hz. Hüseyin’in ve 12 imamların yası için tutulan Muharrem Orucu 25 Ekim’e kadar sürecek. Muharrem Orucunun amacı, bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için gerekli olan insanlık değerlerini ve Alevî öğretisini özümsemek. Alevi inancına göre, bugünde Hz. Hüseyin sussuz bir şekilde katledildiği için 12 gün boyunca su içilmiyor. Yine inanca göre, 12 gün boyunca oruç tutan Aleviler, 12 gün orucunun ardından aşûre pişirip dağıtıyor.

Bu seneki muharrem ayının Kobanê’deki IŞİD saldırılarına denk gelmesi ve olası bir katliamın önüne geçilmesi için Alevilere çağrı yapan Alevi dedesi Zeki Göngü, Kerbela ve Kobanê’nin benzer olduğunu söyledi. Göngü, “Hz. Hüseyin, nasıl Kerbela’da şehit edildiyse Kobanê’nin durumu da aynı” diyerek Alevileri, Muharrem ayında Kobanê’ye destek vermeye ve dayanışmaya çağırdı. Özgür Demokratik Alevi Derneği (ÖDAD) Başkanı İmam Balsever, bin 400 yıl önceki Emevi zihniyetinin devam ettiğini ve Sünni İslam iktidar anlayışı ile karşılaşıldığını belirtti. Balsever, “Dünün Hüseyinleri bugünün YPG’sidir, YPJ’sidir. Yani, ciddi anlamda insani ve vicdani bir duruş sergiliyorlar. Ve bu açıdan da baktığımızda dünün Hüseyini duruşu Muaviye ve Yezid’e karşı katliamcı, Sünni iktidar anlayışına karşı bugün demokratik hakları ve insanlık değerleri adına yola çıkmış YPG ve Kürt Özgürlük Hareketi etrafından somutlandığını söyleyebiliriz” diye konuştu. Bu açıdan Muharrem Orucu temelde gözyaşı ya da yas olmadığına çağdaş Hüseyin’lerin etrafında kenetlenerek var olan IŞİD tehlikesinin bertaraf edilmesi ve mazlumların ortak hareket başlatması anlamına geldiğini ifade eden Balsever, Alevilerin de bu algıyla Muharrem ayının verdiği bu acıyla Kobanê’nin yanında olacağını dile getirdi.

EN SON EKLENENLER