Aleviler “Alevi açılımını” değerlendirdi

Aleviler, Başbakan Davutoğlu’nun Aşure Günü etkinlikleri için gittiği Hacı Bektaş’ta açıkladığı Alevi Açılımı Paketini değerlendirdi. Tv10’a açıklamada bulunan Alevi kurum temsilcileri ve dedeler, hükümetin alevi açılımı konusunda samimi ve gerçekçi olmadığına dikkat çekti.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, Başbakan’ın Hacıbektaş’ta bir Osmanlı şeyhülislamı gibi konuştuğunu belirterek, sorunları çözmekten uzak olduğuna dikkat çekti. Alevilerin Alevilikle ilgili bir sorunları olmadığını ifade eden Geçmez, “Sorun devletin ve hükümetlerin alevilikten korkmalarıdır. Başbakanın yapması gerekenler bellidir. Bir an önce devletin bütün yurttaşlarına eşit mesafede durması için yasa ve anayasa değişikliği yapılmalıdır.” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Müslüm Doğan ise Başbakan’ın din dersleri ile ilgili sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Doğan açılım paketini, “Hükümet her sıkıştığında ortaya bir açılım paketi atıyor. Aslında Hükümet türk İslam sentezinin tüm araçlarını devreye sokuyor. Aleviler üzerinde bir algı operasyonu var.” şeklinde değerlendirdi.

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise Başbakan’ın Alevilerin sorunlarına çare olacak tek bir açıklama yapmadığını belirtti. Demir Başbakan’ın, Hacı Bektaş Veli türbesine girmenin ücretsiz olacağına dair sözlerine, “Bizim talebimiz dergâha girişin ücretli veya ücretsiz olması değil, o meydanda cem yapılmaya izin verilmesidir. Dergâhın gerçek sahibi olan Alevilere, neden orası tekrar verilmiyor?” diyerek tepki gösterdi.

Öte yandan, Hükümetin geçmişte 9 kez alevi açılımı yaptığını belirten Alevi Dedesi Adıgüzel Erbaş ise Alevilerin bu açılımlardan bir beklentisi kalmadığını söyledi. Adıgüzel Dede, “Hükümet seçimler yaklaşırken Alevilere bir tuzak kurmaya çalışıyor. Bu bir seçim yatırımıdır. Başbakan Dersim Katliamından bahsediyor. Dersim katliamı ile ilgili Başbakanın değil Cumhurbaşkanı’nın özür dilemesi gerekir. Çünkü devleti temsil eden odur.” Diye konuştu.

EN SON EKLENENLER