“Dersim” polemiğine Dersim’lilerden yanıt.

“Erdoğan, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu özür dilemelidirler”
Başbakanın Hacıbektaş’ta dile getirdiği ve sonrasında sürdürdüğü, MHP’nin eleştirdiği, CHP’nin suskun kaldığı Dersim polemiğine Dersim kuruluşları ve Dersim’li düşün insanları yanıt verdi.
Dersim Araştırmaları Merkezi konu ile ilgili yaptığı açıklamada; Konjonktürel gelişmelere yönelik anlık tepkilerin gerçekliği ifade etmediğini, İdamlardan söz edilmeden, Seyit Rıza’nın nereye gömüldüğü açıklanmadan yapılacak polemiklerin kimseyi ikna edemeyeceğini savundu.
“Dersimliler tıpkı Ezidiler gibi yerle gök arasında yalnız bırakılmış bir toplumdur” denilen açıklamada “Asıl olarak inançlarımızdan ve ritüellerimizden korkuyorlar, doğaya ve güneşe olan sevgimizi karartmak istiyorlar. 38 katliamının da yaptığı en büyük tahribat budur. Yaşlı bir dersimlinin güneşe duyduğu minneti yok etmek istiyorlar, sorunun özünden kaçmalarının tek nedeni budur” denildi.
Dersim Dernekleri Federasyonu da bu polemiklerin yeni bir oyun olduğunu belirterek, “ciddi bir özür bile dilenmedi, soruyoruz; gerekirse özür dilenir sözündeki gereklilik nedir peki” açıklamasında bulundu. DEDEF açıklamasında Sorunlarının siyasete alet edilmemesini,tersine bunun hukuken ve ahlaken gerekliliğinin yerine getirilmesini istedi.
Açıklamada ayrıca Kayıp kızların akibeti belirtilmeden, İdamlarla ilgili özeleştiri verilmeden ve Dersim isminin iadesi gerçekleştirilmeden yapılan tüm açıklamaların Dersimlilerde karşılığı olmayacağı belirtildi.
Eski Milletvekili Kamil Ateşoğulları ise Cumhurbaşkanının ve Başbakanın devlet adına, Kılıçdaroğlunun ise mirasına sahip çıktığı için CHP adına gerçekten özür dilemelidirler.” dedi.
Ateşoğulları ayrıca “Ancak bu özrün Avusturalya parlamentosunun Aborjinlerden, Wili Brand’ın Yahudilerden ve Japonya Başbakanı Naoto Kan’ın Korelilerden dilediği resmi özür gibi bir özür olmalıdır” dedi.

EN SON EKLENENLER