Meclis önünde soykırım protestosu

Seyid Rıza ve arkadaşlarının idamının yıldönümünde açıklama yapan Dersim kurumları, Dersim önderlerinin mezar yerlerinin açıklanmasını, Türk devletinin soykırım suçuyla uluslararası mahkemelerde yargılanmasını istedi.

Ankara Dersimliler Derneği, Seyid Rıza ve arkadaşlarının idamının yıldönümü nedeniyle Meclis Dikmen kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme Dersim 37-38 Ortak Belek Platformu, Dersim Mağdurları Platformu, Pülümür Kaymaztepe Köy Derneği gibi kuruluşlar da destek verdi.
Katliamı sembolize eden kefenler giyen eylemciler Seyid Rıza ve arkadaşlarının isimlerinin yer aldığı dövizler ve karanfiller taşıdı.
Basın açıklamasında konuşan Ankara Dersimliler Derneği Başkanı Yaşar Kılavuz, Dersim’e dönük katliam politikalarının devam ettiğini kaydederek, “Barajlar, HES’ler, siyanürlü maden işletmeciliği politikaları ile yok edilmek istenen coğrafyamız, tutuklanarak zindanlarda çürütülmek istenen gençlerimiz, kadınlarımız 38 zihniyetinin bugün daha da katmerli bir şekilde devam ediyor” dedi.

FEDA: Mezar yerleri açıklansın
Yıldönümü dolayısıyla Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti, Dersim Soykırım Karşıtı Derneği ve Demokratik Alevi Federasyonu da yazılı açıklama yayınladı.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin hala belli olmadığını hatırlattı.
FEDA açıklamasında devamla şunlar belirtildi: “Kızılbaş Aleviler bu mezarların bir an evvel bulunup, halka teslim edilmesini istiyor. Dersim gerçeğini kabul ettik demekle sorun çözülmüyor. Dersim katliamından dolayı özür dilemek ancak o katliamın mağdurlarına karşı yapılan haksızlıkları kabul etmekle ve gereğini yapmakla anlam kazanır.”

BM’ye taşınacak
Dersim Yeniden İnşa Cemiyeti ve Dersim Soykırım Karşıtı Derneği de yaptıkları ortak açıklamada, “Katilin özürü mağduru rehabilite edemez. Olsa olsa onun acısıyla alay olur ve eski başbakan ve bugünün Cumhurbaşkanın da yaptığı budur” dedi. Kurumlar, Dersim Soykırımı’nı BM İnsan Hakları Komitesi’ne taşımak için çalışmalarda bulunduklarını da ekledi.

EN SON EKLENENLER