“Kerbelâ” ile yaratılan beklenti hayal kırıklığına dönüştü

 
Partisinin kongresine katılmak için gittiği Dersim’de temaslarının ardından Dersim Üniversitesi’nde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dersim katliamına ilişkin, “Herkesin Dersim olayları ile ilgili kanaatleri farklı olabilir. Bunları tarihi araştırmalar içine sokabiliriz.” diye konuştu.

Davutoğlu, Dersim’deki eski kışlanın “Dersim müzesi” adında bir müzeye dönüştürüleceğini ve bunun için 10 milyon liralık ödeneğin talimatını verdiklerini söyledi. Üniversite rektörü Durmuş Boztuğ’un üniversitenin adının Munzur Üniversitesi olarak değiştirilmesi yönünde bir talebinin de olduğunu belirten Davutoğlu, “Munzur Üniversitesi adı da hayırlı olsun.” dedi.
Davutoğlu Alevilerle ilgili ise, “Alevi kardeşlerimize hiçbir ayrımcılık yapılmasına izin vermeyiz.” diye konuştu.

Davutoğlu’nun cemevi ziyaretini protesto eden yüzlerce Dersimli ise Sanat Sokağı’nda toplandı. ‘Gezi şehitleri ölümsüzdür’, ‘Ali İsmail ölümsüzdür’ ve ‘Dersim’den defol’ sloganlarıyla kent merkezine yürüyen eylemciler, polisin plastik mermi, cop ve gaz bombalarıyla müdahalesine maruz kaldı.

Dersim Halk Meclisi Girişimi’nden avukat Barış Yıldırım ise Başbakan Davutoğlu’nun Dersim açıklamalarını, “Gerçekten Dersim 38 ile yüzleşmek isteniyorsa Dersim’i hedefleyen baraj, HES, maden projelerinden vazgeçilsin” şeklinde değerlendirdi. Ziyareti öncesinde, kentin isminin resmi olarak Dersim yapılacağı, cemevlerine statü verileceği ve zorunlu din derslerinin açıklanacağı gibi beklentiler yaratıldığını hatırlatan Yıldırım, ortaya çıkan sonucu ise dağın fare doğurması olarak değerlendirdi. Dersim’de devam eden HES, baraj ve maden projelerine de dikkat çeken Yıldırım, bunları Dersim Soykırımı’nın devamı olarak gördüklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarını değerlendiren Dersim Baro Başkanı Uğur Yeşiltepe ise, Davutoğlu’nun “müjde” olarak dillendirdiği açıklamalarında yeni hiçbir şey olmadığı söyledi. Tunceli Üniversitesi’nin adının Munzur Üniversitesi olarak değiştirilmesi ile eski askeri kışlanın müzeye çevrilmesine dair kentte belediye ve sivil toplum kuruluşlarının zaten bir çalışması olduğunu aktardı. AKP’nin özellikle yaklaşan seçimler öncesi, Dersim’i ve Dersimlilerin acılarını, politik seçim malzemesi olarak kullandığını dile getiren Yeşiltepe, bazı Alevi dedelerinin cemevi ziyaretinde Davutoğlu ile aynı poza girmesini de eleştirdi.
Demokratik Bölgeler Partisi İl Örgütü Eş Başkanı Ergin Doğru ise “Dersimlilerin mevcut hükümete ve devlete var olan güvensizliğinin haklı nedenleri bir kez daha kanıtlanmış oldu” dedi. Davutoğlu’nun ziyaret ettiği cemevinde bazı Alevi dedeleri ve Pir sultan abdal heykeli önünde poz vermesini de “şov” olarak değerlendiren Ergin, Davutoğlu’nun girdiği cemevinin yasal bir statüsü bile olmadığını, heykeli önünde poz verilen Pir Sultan’ın ise Seyit Rıza ile birlikte devlet nezdinde hala suçlu olarak görülmesi dolayısıyla hiçbirinin kıymeti harbiyesi olmadığını kaydetti.

Ayrıca, Alevi Araştırma Merkezi’nce yapılan açıklamada ise, ziyaret öncesi yapılan “Kerbela” benzetmesi üzerinden yaratılan beklentinin hayal kırıklığına dönüştüğü ifade edildi.

EN SON EKLENENLER