Sivas’ta Aleviler göçe zorlanıyor

 

Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Alevi köyü olan Kaman’da maden suyu kaynakları, İl Özel İdaresi’ne ait bir şirkete 30 yıllığına kiralandı. Maden suyunun çıktığı 12 dönümlük arazinin yanında yer alan köy topraklarının yüzde 95’ini kapsayan 800 hektarlık alanın kiralandığını ve tapulara şerh konulduğunu belirten köylüler, göçe zorlandıklarını söyledi. Köylüler dava açmaya hazırlanıyor.

Kaman köylülerince yapılan açıklamada, Maden suyu kaynaklarının 12 dönümlük arazisi olduğu, ancak 800 hektar arazinin ruhsatlandırıldığı belirtildi.
Köylüler, “Dolaylı yoldan Kaman köyü satışa çıkarılmıştır. Buradaki amaç maden suyu alanını büyük tutarak köylünün ihaleye girmesini engellemek, boşalan köyleri parselleyerek ranta çevirmek ve Alevi köylerini göçe zorlamaktır.
Yapılan bu hukuksuzlukla ilgili gerek kurumlar nezdinde gerekse bu düzenlemede sorumluluğu olanlar hakkında maddi ve manevi hukuki işlemler başlatılmıştır.” Diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Şube Başkanı Hidayet Yıldırım ise hükümetin bir taraftan alevi açılımı yaptığını diğer taraftan alevi köylerine hizmet vermediğini belirtti. Yıldırım, “Bu ihaleyle amaç bu insanları toprağından koparmak, göçe zorlamaktır. Hem Alevi köylerini hizmetten mahrum bırakarak göçe zorlayacaksınız öteki taraftan da Kaman gibi köyleri satarak, kiraya vererek göç baskısı yapacaksın. Adalet bunun neresinde?” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER