“Hükümet Alevileri inkâr politikalarından vazgeçmeli”

Alevi Kurum temsilcileri, AİHM ve Yargıtay’ın cemevleri ile ilgili verdiği kararları değerlendirdi.
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, AKP’nin yapamadığını AİHM ve Yargıtay’ın yaptığını belirterek, “AKP’nin bugüne kadar kabul etmediği cemevleri ile ilgili AİHM’den sonra Yargıtay da karar belirtmiş oldu. AKP hükümetinin Alevileri ret, inkar, asimilasyon politikalarından artık vazgeçmesi gerekiyor. Alevilerin cemevlerinin ibadethane sayılması ve zorunlu din derslerinin kaldırılması ile ilgili taleplerinin dikkate alınması gerekiyor.” Diye konuştu.
Alevilerin sorunlarının yargı kararları ve insan hakları çerçevesinde çözülmesi gerektiğine de dikkat çeken Gümüş, yargı kararları karşısında direnmenin evrensel değerlere karşı çıkmak anlamına geleceğini kaydetti.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ise yıllardır cemevlerinin mücadelesini verdiklerini hatırlatarak, “AİHM’in de Yargıtay’ın da bunu tescillemesi önemlidir. Ancak Türkiye’deki hükümet, hukuku yok saydığı için kararlar hayata geçirilmiyor. Aleviler hükümetin baskılarına rağmen, inançlarını yaşatmak için cemevleri yapıyorlar. AİHM’in aldığı tüm kararlar yarın öbür gün uygulandığı takdirde tazminat davası açacağız.” Diye konuştu.

EN SON EKLENENLER