Seçime doğru Aleviler

Haziran seçimleri şimdiden tüm kesimlerin gündemi olmuş gibi. Özelliklede HDP’nin seçimlere parti olarak girmesi, baraj tartışmaları eşliğinde devam ediyor. HDP’nin barajı aşıp aşmayacağı konusu en çokta AKP ve CHP’yi germişe benziyor. Ricaları; HDP parti olarak seçime girmesin!

Neden girmesin? AKP Kobani sürecinde yaşattıkları Kürtlerin hafızalarında canlılığını korurken, özellikle de bölgede kaybettiği oyların HDP’de toplanacağını bilmektedir. CHP ise, devrimci demokratların ?oylarınız boşa gider” üzerinden aldığı desteği kaybedecektir. Buna Türkiye genelinde seçime giren HDP’nin söylem ve politik duruşunun yaratmış olduğu umut da eklenince HDP sistem partileri için büyük bir tehdit olarak görülmektedir. Türkiye’de değişimin ve geleceğin partisi olarak HDP dışında bir aleternatifin olmadığı tüm kesimler tarafından görülmektedir.

Kobani’de ortaya çıkan devrimci dayanışma, enternasyonalist duruş ve hakikatin amansız savunulması toplumun tüm kesimlerine iliklerine kadar cesaret aşılamıştır. Ortadoğu gericiliğine karşı direnişin ve yaşamı korumanın tek umudununda Kürt Özgürlük Hareketi etrafında örüldüğünü kanıtlamıştır. Kürde, Aleviye, Süryaniye, Ermeniye, Müslümana düşman bir anlayışa karşı nasıl bir inanaçla durulması gerektiğini ortaya koyan Kobani direnişi, zaferi HDP için önü alınmaz bir alan açmış bulunmaktadır. Bu alan devrimci ve demokratik güçler gibi Alevi toplumunda yönünü belirleyen esas noktalardan biridir.

Haziran seçimleri böylesine bir direnç ve zafer sonrasında HDP’nin tüm devrimci ve demokratkları bünyesinde topaldığı bir inançla yol almaktadır. Bu yol almada biz Alevilerin tartışmasız yeri belidir. Şengal’den başlayan ve Kobani’de zaferla taçlanan halkların zafer çizgisine sahip çıkmada teredüt edilmemiştir. Tüm kesimden Aleviler Kobani sınırında cem olmuşlardır. Semah dönmüşlerdir. Direnen kahraman evlatlar için deyişler, nefesler söylemişlerdir. Yardım kampanyalarına katılımları, Alevi kurumları başta olmak üzere Alevi yöre derneklerinin kampanyada aldıkları röl takdire şayandır.

Bu yaklaşım Alevilerin yönünü ortaya koyan, seçimlerde beklentilerini dillendirme biçimidir.

Aleviler siyasal çatısı nasıl resm edilirse edilsin büyük uyanıştan en çok etkilenen ve içinde bulundukları durumu aşma konusunda en hızlı harekete geçen kesim olmaktadır. Bu seçim sürecinde başlayan tartışmalar, birlik adı altında atılan adımlar, siyasi partilerle yapılan görüşmeler ve destek arayışları Alevilerin kendilerini aramaları ve değişen Türkiye sürecine kendilerini dahil etme arayışları olarak okunmalıdır.

Kendini arayan Aleviler yıllardır destekledikleri partileri ve yapıları sorgular duruma gelmişlerdir. Özelikle CHP içinde görünen oluşumlar CHP merkezini Alevi politikaları konusunda gerekeni yapmadığını dile getirerek içerden bir baskı oluşturmayı hedeflemektedir. CHP ve benzeri partilerin Alevilik tartışamlarına ve Alevilerin taleplerine cevap olacak bir yapıları yoktur. Bundan dolayıdır ki; Alevileri geçmişteki gibi susturmayı, konuşturmamayı ve gayrı resmi bir ilişkilenmeyi esas almaktadır. Alevi kurumlarına, yöneticilerine karşı ciddi bir aymazlık içinde davranmaktadır. CHP ve onun genel başkanı Alevilerin taleplerini dillendirmek şöyle dursun Alevilerden aldığı oyla, Alevi katillerini öven cumhurbaşkanı seçtirmeyi düşünmüştür. Bu kadar rahat ve kendinden emin Alevileri aşağılamıştır. Aleviler bunu görmüş ve yaşamışlardır. IŞİD karşıdındaki tavrı devlet tavrı olmaktan ve AKP’yi eleştirmekten öteye gitmemiştir. Böylesine bir tehditin Kürtlere, Alevilere düşmanlığı ortada iken tek bir adım atmamıştır.

AKP’nin Alevilere yaklaşımıda bilinmektedir. Sivas Katliamında katillerin avukatlarını milletvekili, bakan yapacak kadar tavrı nettir. IŞİD ile ilişkileri dünya kamuoyunca bilimektedir. Aleviler açısından AKP’ye verilmiş her oy Alevilere ihanet anlamına gelmektedir.

Onun içindir ki; cumhuriyet tarihinde Aleviler açısından HDP en güçlü temsildir. HDP Alevi değerlerinin korunması, Alevilerin kendilerini özgürce ifade etme, örgütleme, inançlarını gelecek nesilere aktarmanın tehminatıdır. Aleviliğin kendisidir. Alevi taleplerinin hayat bulacağı yegane parti durumundadır.

Onun içindir ki; Alevi kurum, kuruluş ve Alevi inanç önderleri HDP bünyesinde seçimi karşılmak istemektedirler. HDP şahsında geleceklerini görmektedirler. HDP’nin parti olarak girdiği seçimlerde çok renkli bir aday listesinin çıkacağı bilinmektedir. Bu renklerden biride Aleviler olacağıda kesindir. Bu anlamda tüm devrimciler, demokratlar gibi Alevilerin tercihi HDP olacaktır. Alevilerin iktidar kültüründen uzak olmaları nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda zaaflara, kimi zaman yanlış yol ve yöntem gibi gözüken şeylere vesile olabilir. Bunun, Alevilerin bu alanda yeni olmalarından kaynaklandığı bilinmeldir. Fakat bilinmesi gerken başka bir şey vardır ki oda; emekle yol almış Kürt Özgürlük Hareketin tavrıdır. Onun yaratığı değerlerin eşitleyici güçüdür. Bu güç Alevilerin varlık tehminatırıdır.

“Her biri bir parça vatan”

IŞİD çetelerine karşı bedenini siper eden kahramanlarımızın ölümsüzlük kervanına Argeş Engizek (Başar ALAGÖZ-GÜMÜŞ) yoldaşın katıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Kendisinden önce bizleri onure etmiş, Alxas’ın güzel çocuklarına, yiğit evlatlarına liak bir görevi yerine getirirken Şengali Özgürleştirme Hamlesinde hak ile hakikat olmuştur. Biz Aleviler gibi 74 katliamdan geçirilmiş Ezidilerin ayakta kalma mücadelesinde bir nefer olmuştur. Pirimiz, Mürşidimiz, Rehberimiz olmuştur. Mücadelesi önünde saygıyla eğiliyoruz…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri