Gazi Katliamı’nın 20. yılı: Katiller hâlâ aramızda

Gazi Mahallesinde Cemevi ve kahvehanelerin taranması ile başlayan ve 22 yurttalın ölümü ile sonuçlanan olayların üzerinden 20 yıl geçti. Katliamın sorumluları özgürce dolaşmaya devam ediyor…

Gazi Mahallesi’nde Alevi yurttaşları hedef alan kanlı saldırıların üzerinden tam 20 yıl geçti. Aradan geçen bu 20 yılda katiller korunurken katliama destek verenler hâlâ iktidarda bulunuyor.

İşte Gazi’de 22 yurttaşın öldürüldüğü olayların gelişimi:

12 Mart 1995
Akşam saat 20.30’da Gazi Mahallesindeki Cemevi ve bazı kahvehaneler taksiden açılan ateşle taranır. Halil Kaya adlı mahallelinin ölümü ve bir çok kişinin yaralanması ile sonuçlanan bu olayın ardından, katiller taksi şoförünü de öldürüp aracı ateşe vererek kaçarlar. Olayın mahallede duyulması üzerine, Gazi Karakolu’na doğru yürüyüşe geçen kitlenin üzerine polisin açtığı ateş sonucu Cemevi önünde bekleyen Mehmet Gündüz başından vurularak öldürülür.

13 Mart 1995

Cemevi önünde öldürülen iki kişinin cenazesinin teslim edilmemesi üzerine binlerce kişi karakola doğru yürüyüşe geçer. Yine polisin kalabalığa açtığı ateş sonucu sabah 3, öğleden sonra 12 kişi öldürülür. İki günde öldürülenlerin sayısı 17’ye çıkmıştır.

14 Mart 1995
Gazi Mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen mahallelinin tepkisinin sürmesi üzerine bölgeye askeri birlikler sevk edilir.

15 Mart 1995
Gazi Mahallesinde Alevileri hedef aldığı açık olan saldırılara yine Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Ümraniye 1 Mayıs Mahallesinden de tepki gelir. 1 Mayıs Mahallesindeki protestolara yine polisin müdahale etmesi ile beş kişi yaşamını yitirir. Burada da sokağa çıkma yasağı ilan edilir.

Gazi katliamının ardından yapılan yargılamalarda sadece iki polis toplamda 4 yıl 32 ay ceza aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuru sonucunda 2005’te Türkiye öldürülenlerin ailelerine tazminat ödemeye mahkum edildi.

EN SON EKLENENLER