Aleviler HDP dedi

Alevilerin parlamentoya kendi kimlikleri, temsilcileri ve talepleriyle girme arzusu, HDP şahsında gerçek oluyor. Halkların Demokratik Partisi 7 Haziran seçimlerine güçlü bir aday profiliyle giriyor. Birçok kesim gibi Aleviler de parlamentoda temsil imkanını yakalamış bulunuyor.

HDP, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu başkanı Turgut Öker’i, PSAKD Genel başkanı Müslüm Doğan’ı, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu’nu, Maraş Katliamı tanığı, mağduru ve yazarı Aziz Tunç’u ve Gazeteci Cilem Öz’ü, seçilebilir yerlerden aday gösterdi. Yine onlarca Alevi kökenli siyasetçi listelerde yer aldı.

Uzun zamandan beridir, Alevilerin talepleri de görünür bir şekilde HDP tarafından kamuoyuna yansıtılıyordu. En son 4-5 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen “Alevilik: Tarih, Sorun, Tahayyül” başlıklı konferans; bileşenleri, çalışma atölyeleri ve sonuç bildirgesiyle dönemsel Alevilerin sorunlarını derli toplu ortaya koyduğu gibi çözümler konusunda da şimdiye kadar ortaya konmuş tüm çözüm önerilerinin ötesinde bir çıkışa vesile oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir siyasi parti Alevilerin sorunlarını konferans düzeyinde ele aldı. Eşbaşkanlar düzeyinde katılım sağlanan konferansta, Alevilerin yıllardır dile getirdiği taleplerine sahip çıkıldı. Selahattin Demirtaş’ın ağzından bir kez daha Alevilerin beklentileri dile geldi. Geniş bir şekilde medyada bu talepler yer aldı.

Bu durum Alevilerin kendilerine olan öz güvenini artırdı. Alevileri varlıklarını hisseder ve hissettirir bir pozisyona getirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana Alevilerin kendisiyle buluşması sürecine katkı sunan HDP’nin bu dönüştürücü politikası karşısında, Ekmeleddin İhsanoğlu ekseninde pervane olanlar Alevi gerçekliği karşısında geri adım attılar. Yıllardır arkabahçe olarak gördükleri, önemsemedikleri, yer vermedikleri Alevileri hızla aday yaptılar. Bunu da HDP’nin Aleviler lehine bir kazanımı olarak notlamak gerekmektedir.

Cumhurbaşkanlığı döneminde Alevi katillerine övgüler yağdıran Ekmeleddin İhsanoğlu, bugün MHP’den aday gösterildi. Aleviler başta olmak üzere halkımız cumhurbaşkanlığı döneminde kandırıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu İhsanoğlu’nun dürüstlüğüne kefil olmuştu. Dürüst olduğu görüldü. O zaman söyledik, bugün de tekrarlıyoruz; bu zihniyet samimiyetten uzaktır. Çirkince bir siyasetin örgütlenmesinin resmidir. Alevi katillerine ‘halkımızın kahraman bir evladıdır’ diyerek övgüler dizenlere oy verdirmiştir. Düşkünlük kapısını açmıştır.

Düşkünlük kapısından geçen bir CHP ve onun Alevileri hiçleştiren lideri sayın Kılıçtaroğlu, Alevilerin HDP’ye desteğini görmüştür. HDP’nin parti olarak seçime girmesi; 12 Eylül darbesinden beslenen sistemin sonun geldiğinin resmini ortaya koymuştur. Bu durum Kılıçdaroğlu’nu, Erdoğan kadar ürkütmüştür.

Kendi adayını çıkarmayarak ilk turda cumhurbaşkanlığı seçimlerini AKP’ye kazandıran CHP olmuştur. İkinci tura şans tanımak istememiştir. Ekmeleddin’leşmiştir. Tercihini sistemin devamından yana koymuştur. Erdoğan’ı besleyen bir siyasete imza atarken, demokrasi güçlerinin tüm hasassiyetlerini yerle bir ederek Alevileri aşağılamıştır.

CHP, bugün kendisini besleyen sistemin çatırdadığını iliklerine kadar hissetmektedir. HDP karşısında çıkmazını tekrar Alevi oylarını kendisinde toplayarak aşmayı hedeflemektedir. HDP’ye kayan Alevi oylarını tekrar sistemde toplama görevini AKP işbirliğiyle yürütmektedir. Geçmişin politikasından medet ummaktadır. AKP merkezli Alevilere saldırılardan besleneceğini bilmektedir. AKP’nin saldırılarının CHP’ye yaradığı bilinmektedir. HDP’nin zorlanması ve Alevi oylarının devşirilmesi konusunda CHP-AKP itifakı gözle görülür bir hal almaktadır. AKP saldırmakta, hakaretler, sanal senaryolar üreterek Alevileri hedef haline getirmek suretiyle yeniden korku salmaya başlamıştır. CHP ise korku sisyaseti etrafında ağlarını örmektedir.

Bilinmesi gereken bir durum vardır ki; o da Alevilerin yıllara varan örgütlülüğü, birikimi artık bu oyunlara gelmeyecek kadar sistemin nasıl çalıştığını bilmektedir.

Onun için tercihlerini bu seçimlerde her zamankinden daha net dile getirmiş, tercihini de HDP’den yana yapmıştır.

Hak ile hakikat meydanına inmiş canların ceminde buluşalım. Erenler, evliyalar, pirler, dervişlerin fikrindekini zikredelim; gerçeğe hü, mümine ya Ali…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri