Doğan: Aleviler, Dedelerin Maaş Alarak Devletle İlişkilendirilmesini İstemiyor

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Alevi dedelerinin maaşa bağlanmasını alevilerin istemediğini söyledi.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Alevi dedelerinin maaşa bağlanmasını alevilerin istemediğini söyledi. Alevilerin inançların özgürlüğünü savunduğunu söyleyen Doğan, “Özgür olsun herkes ama devlette devletin dini olmaz. Devletin dini olduğu zaman iş bu noktaya geliyor. Alevi dedelerine maaş bağlanmasını aleviler istemiyor. Ben bir milletvekili olarak yaptığım çalışmayı sunmak istiyorum. Hiçbir alevi derneği, alevi dedelerinin maaş almasını istemiyor. Devletle ilişkilendirilmelerini istemiyor. İnançlar kendi ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Kendi dedelerine kendileri maaş vermeli. Kendi imamlarına da aslında cemaatler maaş vermelidir.” dedi.

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi.

Aleviler ile ilgili yasal düzenlemeyi yapanlarla bir çalışma yürüttüklerini belirten Doğan, “Bürokrasi ile bir çalışma yapıldı. Bir Alevi Dairesi kuralım dediler. Bu yeni bir Alevi Diyaneti olur. Alevi Diyaneti kabul edilemez. Devlet için bu büyük yüktür. Devlet bu konuda hassas olmalı. Yeni bir diyanet yeni bir sorun demektir.” dedi.

Alevilerin inançların özgürlüğünü savunduğunu kaydeden Doğan, “Özgür olsun herkes ama devlette devletin dini olmaz. Devletin dini olduğu zaman iş bu noktaya geliyor. Alevi dedelerine maaş bağlanmasını aleviler istemiyor. Ben bir milletvekili olarak yaptığım çalışmayı sunmak istiyorum. Hiçbir alevi derneği alevi dedelerinin maaş almasını istemiyor. Devletle ilişkilendirilmelerini istemiyor. İnançlar kendi ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Kendi dedelerine kendileri maaş vermeli. Kendi imamlarına da aslında cemaatler maaş vermelidir.” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çok ciddi bütçesinin olduğunu, 10 bakanlıktan fazla bir bütçeye sahip olduğunu ifade eden Doğan şöyle konuştu. “Sağlık Bakanlığı’ndan fazla bütçesi olan, Enerji ve Tabii Kaynaklardan 10 bakanlığın bütçesine tekabül eden bir bütçe Türkiye için bir yüktür. Bırakın insanlar kendi imamlarını, kendi papazlarını, kendi dedelerini kendi vergileri ile ücretlendirsinler. Siz eğer dedelere ücret verirseniz, maaş verirseniz, imam dede yapmış olursunuz onu. İmamlar var zaten, 130 bin civarında imam var. Buradaki temel sorun Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması. Burada görevli olan memurların, imamların, yetkililerin, uzmanların, hepsinin dağıtılarak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi gerekiyor. Başkanlık bu yapısı ile bir yere gidemez.”

Bir gazetecinin, “Perşembe günü Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplanacak. HDP hangi hassasiyetle oturacak masaya?” sorusuna Doğan, “Esas hassasiyeti eşit yurttaşlık temelinde olacak. Belki çok global gibi geliyor ama eşit yurttaşlık temelinde anayasal yurttaşlık herkesin kendi ifadesini bulabileceği bir anayasal yurttaşlık talebi var.” cevabını verdi.

EN SON EKLENENLER