FEDA: ‘İrfan Evleri’ düşkünlerin yeridir

Avrupa Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) Pirler Kurulu, AKP hükumetinin Alevileri hedef alan politikalarına ilişkin açıklama yaptı.

Yazılı açıklama yapan FEDA, AKP’nin uzun zamandır Alevilere dönük toplantı ve kurultaylar düzenlediğini ancak bunların ‘fiyasko’ ile sonuçlandığını belirtti. Açıklamada, AKP’nin bu kez de ‘İrfan Evleri’ ile Alevileri yanına çekmeye çalıştığına vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Alevi-Kızılbaş inanç topluluklarının binlerce yıldır kendi ibadet yerleri, özgün ve özerk yerleri cemevidir.  Bunun dışında bir ibadet yerleri yoktur ve olmamıştır. AKP’nin son dönemlerde tekrardan gündemleştirmek istediği ‘İrfan Evleri’ asimilasyon ya da düşkün evleridir” denildi.

TALEPLER

AKP’den maaş talep etmediklerini, Alevilik üzerinden bu tür taleplerde bulunanları da ‘düşkün’ diye tanımlayan FEDA, AKP’nin Alevilerin öz ibadet yerlerini yozlaştırmak istediğine dikkat çekti.
Açıklamada, Alevilerin talepleri ise şöyle sıralandı: “Diyanet’in lağvedilmesi; din derslerinin kaldırılması; Mezopotamya ve Anadolu halklarının farklı inançlarını özgürce yapabilmesi ve bunları anayasal garantiye alması.”

FEDA Pirler Kurulu, açıklamasının sonunda da, tüm Alevi-Kızılbaşları ‘İrfan Evleri’ne karşı tavır almaya çağırdı.

EN SON EKLENENLER