Reya Haq Alevi Pirleri çalıştayı sona erdi

Reya Haq Alevi Pirleri Çalıştayı, “ReyaHaq inanç ve itikatında kadın” ile “Reya Haq inancında kültür, itikat ve yaşamın dünü bugünü” konulu oturumlarla son buldu. “Reya Haq inanç ve itikatında kadın” oturumunda konuşan Ankara Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eşbaşkanı Songül Çelik, Alevilik inancının katliamlara ve soykırımlara rağmen bugünlere kadar gelmesinde anaların inancı ve yaşam felsefesinin etkili olduğunu belirterek, Şu anki iktidarın, ülkeyi radikal Sünni İslam’ın hâkimiyetine hızla sürüklediğini ve daha çok mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.

Dersim’de düzenlenen Reya Haq Alevi Pirleri Çalıştayı, Belediye Konferans Salonu’nda 2’inci gününde de devam etti. Dersim Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen çalıştayda bugün “Reya Haq inanç ve itikatında kadın” ile “Reya Haq inancında kültür, itikat ve yaşamın dünü bugünü” konuları tartışıldı. “Reya Haq inanç ve itikatında kadın” adlı oturumun moderatörlüğünü yapan Ayten Şimşir, kötülüğün ortadan kalkmasının yolunun ana Fatma düşüncesinden ve yolundaki kadından geçtiğini belirterek, “İnancımızda ki bu eşitliği korumak için eril zihniyete karşı mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor” dedi.

‘Alevi inancının bugünlere gelmesinde kadınların rolü büyük’

Ardından konuşan Ankara Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eşbaşkanı Songül Çelik, Alevilik inancının katliamlara ve soykırımlara rağmen bugünlere kadar gelmesinde anaların inancı ve yaşam felsefesinin etkili olduğunu söyledi. Alevilerde kadın ve erkeğin eşit olduğu söylemenin, var olan eşitsizliğe göz yummak anlamına geldiğini belirten Çelik, bu eşitsizliği sorgulamayan eril zihniyetin Alevi kurumlarında da gün geçtikçe arttığını aktardı. Şu anki iktidarın, ülkeyi radikal Sünni İslam’ın hâkimiyetine hızla sürüklediğini ifade eden Çelik, “Bunun için kaygılanıp kendi eksikliklerimizi görüp sorgulamamız gerekirken sistemin Sünni zihniyetinin sınırlarının dışına çıkamıyoruz ve mücadele etmiyoruz” diye konuştu.
Yeni anayasanın demokrasi ve özgürlükleri temel alan bir anayasa olması gerektiğini belirten Çelik, bunun için de Alevilerin birlik olarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

‘Alevi kültürü şehirlerde kayboluyor’

Ardından konuşan İzmir Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eşbaşkanı Meryem Çakmak ise, kapitalist sistemde Alevi kadınının ne kadar var olduğunu ve ne kadar Aleviliği tanıyıp çocuklarına aktardığını sorarak, Alevilik kültürünün şehirlerde kaybolduğunun altını çizdi. “Günümüzde yaşayan Alevi erkekler, sisteme katkı da bulunarak kadınlarımızı unutturmaya çalışıyorlar” diyen Çakmak, “Alevilerde kadınlar özgürdür diyerek kadınları kendilerine lanse edilen eril sistemle birlikte evlere hapsediyorlar. Alevi kurumları olarak metropollerde yaşayan kadınlarımıza, çocuklarımıza kendi kültürümüzü yansıtmalıyız” diye belirtti.

‘Alevilikte ayrılıkçı zihniyet yoktur ve herkes ‘can’dır’

“Reya Haq inancında kültür, itikat ve yaşamın dünü bugünü” konulu ikinci oturumda konuşan İstanbul Demokratik Alevi Derneği (DAD) Eşbaşkanı Bülent Felekoğlu, Aleviliğin Xweza ve Zain kelimelerinden özünü aldığını söyledi. Ocak kültürünün en başının Pir yani güneşin olduğunu belirten Felekoğlu, “Alevilik, kusursuz bir modeldir. Alevilik’te ayrılıkçı zihniyet yoktur ve herkes ‘can’dır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından çalıştay dualar ve yakılan çıralar ile okunan gülbanglarla son buldu.

DİHA

EN SON EKLENENLER