Etnik arındırmaya karşı Maraşlılar direnişte kararlı

Maraş merkez Dulkadir ilçesine bağlı Alevilerin yaşadığı Sivrice Höyük (Terolar) Mahallesi’nde mülteciler için yapılmak istenen konteynır kente DAİŞ çetelerinin yerleştirilme endişesiyle başlatılan çadır nöbeti, 11. gününe girdi. Yurttaşlar tarafından başlatılan çadır nöbeti ve protestolara rağmen iş makineleri alana 15 metre uzaklıkta çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Jandarma direniş çadırının kurulduğu alana giden yolu şeritler çekerek, geliş gidişlere kapattı.

Çadır nöbetini ziyaret eden yurttaşlar, geceleri çadırın etrafında ateş yakıp, halaylar çekiyor. Narlı ve Pazarcık Ovası’nda yaşayan yurttaşlar, bölgede yapılmak istenen 27 bin kişilik konteyner kente çetecilerin yerleştirme ihtimali nedeniyle yine göç yollarına düşecekleri endişesi yaşıyor. Maraş Katliamı’na da dışarıdan getirilenlerin neden olduğu düşüncesiyle ‘tarihin tekerrürü’ olarak niteleyen yurttaşlar, kampın yapılmasına niye karşı olduklarını anlattı.

Halk kamp istemiyor

Kampın yapılacağı arazinin daha önce kamulaştırılarak ‘hazine malına’ dönüştürülmesi esnasında devletin köylüye bunu sorma gereği duymadığını söyleyen Veli Ertük (67), “Ne Mera Kooperatif başkanına ne muhtara herhangi bir resmi yazı gönderilmedi. Meranızın vasfını değiştiriyoruz, hazine malı olacak diye bilgilendirme yapılmadı. Kimse köylülerin ortak malı olan meraya el konulmasını bize sormadı” dedi. Kampın yapıldığı alanın Alevi köylerine yakın olduğunu söyleyen Fatma Caner Kaçmaz (33), “Mültecilerin getirileceği söyleniyor ama buraya masum insanları getirmezler” diye kaygılarını ifade etti. Veli Deliter (20) ise “Bizler bu kampı istemiyoruz ve yaptırmayacağız. Ne kadar sürerse sürsün bizler direnişimizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Valiye ve yetkililere seslenen Emine Coşkun (79) isimli yurttaş ise “Biz ekmeğimizi herkesle paylaşmak isteriz. Acımız çoktur. Daha Maraş yaralarımız yeni kabuk tutuyor. Yaralarımızı kanatmayın” dedi. Alevi halkı olarak tedirginlik içinde olduklarını ifade eden Hüseyin Keloğlu (23), “Alevi topluluğunu bizzat yok etmek istiyorlar. Bizler direnişimizi sürdüreceğiz. Gelin bir olalım beraber olalım kazanalım” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER