Maraş’ta Asker Halka Saldırdı

Maraş’ta konteyner kente karşı çıkan halka jandarma saldırdı
Maraş’ın Sivricehöyük Mahalle’sinde alevilerin yaşadığı köyün yakınına 27.000 Suriyeli göçmen için çadır kent kurma çalışmalarına karşı eylemde olan halka jandarma bugün öğlen saatlerinde saldırdı.
https://youtu.be/1PVoeQxy1cY
Maraş’ın Sivricehöyük Mahalle’sinde alevilerin yaşadığı köyün yakınına 27.000 Suriyeli göçmen için çadır kent kurma çalışmaları tüm tepkilere rağmen polis ve jandarma desteğiyle sürüyor. Buna karşından kampla birlikte bölgeye cihatçıların girmesinden şüphelenen halk, kurdukları çadırda direniyor.
Bu direnişe karşı inşaat çalışmaları devam ederken, bugün öğlen saatlerinde jandarma bölge halkına saldırdı.
Maraş’ta Alevilerin yaşadığı Terolar Mahallesi’ne mülteci kampı kurulmasına karşı başlatılan eylemde miting düzenlendi. Mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maraş Şube Başkanı Salman Akdeniz, ” dedi. Miting sonrası kamp alanına yürüyen kitleye müdahale eden askerler 2 kişiyi gözaltına aldı.

Maraş’ın Alevilerin yaşadığı Terolar Mahallesi’ne mülteci kampı yapılmasına karşı Yaşam Platformu öncülüğünde başlatılan çadır nöbetinde, miting gerçekleştirildi. HDP Antep milletvekilleri Mahmut Toğrul, Müslüm Doğan, KJA Üyesi Sebahat Tuncel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, sanatçı Pınar Aydınlar, Hacı Bektaşı Veli Anadolu Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Demokratik Alevi Derneği temsilcilerinin de katıldığı mitingde, “Rıza ile misafire eyvallah, katillere asla, Maraş’ta IŞİD kampı istemiyoruz” pankartı asıldı. “Ovama, köyüme, toprağıma dokunma”, “Direnişe devam Terolara bin selam” ve “Hem alanda hem hukukta direnişe devam” dövizleri taşıyan Alevi yurttaşlar, “Direne direne kazanacağız” ve “Terolar halkı yalnız değildir” sloganları attı.

‘Mülteciliği iyi biliriz’

Valilik ile görüşmeler yaptıklarını aktaran Sivrice Höyük muhtarı Mehmet Cem, Terolar Mahallesi dışında 16 yerin belirlendiğini belirtti. Köprüağızı Mahallesi Muhtarı Kenan Yılmaz ise bu alanın “ucuz iş gücüne duyulan ihtiyaçtan kaynaklı” seçildiğinin kendilerine aktarıldığını belirterek, “Bizim köyümüzde fabrika yok. Ama buna rağmen buraya kuruyorlar. Bizler direnişimizden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Maraş Yaşam Platformu Yöneticisi Hasan Hüseyin Demirel ise ilk günden beri kendilerine karşı konulduğunu belirterek, “Bizler demokratik hakkımızı kullanıyoruz ve burada bu kampı istemiyoruz. Ellerini vicdanlarına koysunlar ve bu kampın yapılıp yapılmamasına karar versinler” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Maraş Şube Başkanı Salman Akdeniz de “Sesimizi duyun istiyoruz. Mültecilere karşı değiliz. Bizler mülteciliğin ne olduğunu iyi biliyoruz. Avrupa’ya mülteci olduk. Bizim derdimiz kampın yapılacağı yerin yanlışlığıdır” diye konuştu.

‘Göç ettirilerek halkları bitirmek istiyorlar’

Kampın yapılmasına yönelik hukuki süreçten bahseden köy Avukatı Mehmet Çarman, “Bu insanların barınma sorunu elbette ki devlet tarafından sağlanmalıdır. Bu yapılırken bölge halkının düşüncesini, can ve mal güvenliğini sağlamalıdır” vurgusu yaptı. Kampa 27 bin mültecinin yerleştirileceğini, ancak bölgenin nüfusunun bile bu kadar olmadığını söyleyen Çarman, “Bu kamplarda DAIŞ elemanları yetiştirildiğini biliyoruz. Tarihte olduğu gibi katlederek değil göç ettirilerek halkları bitirmek istiyorlar. Bizler bugün buradayız, yarın da her zaman da burada olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Neden özellikle Alevi köylerinin ortasına bu kampı kuruyorlar” diye soran köy sakinlerinden Döne Göksungur ise kadınlar olarak sonuna kadar direneceklerini ifade etti. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu adına konuşan Barış Yılmaz ise “25 yıl önce göçe maruz kalmış biriyim. Bizler savaş nedeniyle ülkelerinden göç ettirilenlere karşı değiliz. Bizim Kabe’miz insandır” ifadelerini kullandı.

‘Avrupa’daki mültecileri Türkiye’ye getiriyorlar’

Devletin halkın sesine kulak vermediğini ifade eden HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ise “AKP Suriye’yi maalesef kan gölüne çevirdi ve yüz binlerce insanın buraya gelmesine neden oldu. Bir pazarlık yaptılar ve Avrupa’daki mültecileri buraya getirecekler. Maalesef Arap kemerini burada da kurmak istiyorlar. Bugün Maraş’ta nerede kamp yapılmaz diye sorarsanız size Sivricehöyük’ü gösterirler. Ankara, Suruç, Belçika, İstiklal Caddesi’nde kendilerini patlatan DAIŞ’çiler bu kamplardan yetiştiriliyor. Şengal’de Rojava’da insanlar DAİŞ tarafından katledildi. Şimdi sıra burada mı?” diye sordu.

Jandarma saldırdı

Öte yandan mitinge gelmek isteyenler Kapıçam Mahallesi girişinde engellenmeye çalışıldı. Asker engeli ile karşılaşan kitle burada oturma eylemi yaparak protesto ederken, konuşmaların ardından kampın yapılacağı alana yürümek isteyen yurttaşlara askerler gaz bombaları ile saldırdı. Müdahalede ismi öğrenilemeyen 2 kişi gözaltına alındı. Müdahale sonrası kitle direniş çadırına döndü.
MARAŞ (DİHA)

 

EN SON EKLENENLER