İkinci bir Maraş Katliamı nı yaşamak istemeyenlerin direnişi

Maraş’ta Alevi nüfusunun yaşadığı bölgede yapılmak istenen AFAD kampına karşı birebir 38 yıl önce Alevilere dönük gerçekleştirilen Maraş Katliamı tanıkları, ikinci bir Maraş Katliamı’na karşı başlatılan direnişte ön saflarda yer alıyor.
Maraş’ta Alevi nüfusunun yaşadığı bölgede yapılmak istenen ve bölge halkının nüfusunun sayısından on kat daha fazla mülteci yerleştirilmek istenen AFAD kampına karşı birebir 38 yıl önce Alevilere dönük gerçekleştirilen Maraş Katliamı tanıkları, ikinci bir Maraş Katliamı’na karşı başlatılan direnişte ön saflarda yer alıyor.
AKP rejimi tekçi ve menfaatçi politikaları sonucu izlemiş olduğu yol haritasıyla Maraş merkez Dulkadiroğlu İlçesine bağlı Sivricehöyük (Aşağı Terolar) mahallesinde, Alevi nüfusun üzerinde baskı oluşturarak, göçertilmesine dönük devreye koyduğu kirli planlarını hızlı bir şekilde hayata geçirmeye çalışıyor. Bu kapsamda söz konusu bölgede AFAD eliyle 7 Alevi köyünün ortasına denk gelecek bir şekilde 360 dönümlük mera üzerine mülteci kampı yapılmak isteniyor. Hukuksuz bir şekilde hazineye devredilen ve yapımıyla Alevi nüfusunda huzursuzluğa yol açarak tedirgin eden girişim karşısında başlatılan direniş ise “Ovama dokunma” şiarıyla ikinci haftasını da geride bırakmak üzere.
Her geçen gün direnişe yurt dışında yaşayan Aleviler de bölge sakinlerine destek olmak için gelmeye devam ediyor. AFAD kampı için inşaat çalışmalarının hızlandırılması ve mera üzerinde çalıştırılan yüzlerce iş makinesinin hareketliliğine karşı bölge halkı direnişlerine hem destek hem de katılım bekliyor. Aşağı Terolar köyünde sürdürülen direniş ve yapılmak istenen kampa ilişkin ANF’ye konuşan direnişçiler, Aleviler üzerinde yapılmak istenen kamp ile 2’nci bir Maraş Katliamı’na imza atılmaya çalışıldığını dile getirdi. 19-24 Aralık 1978 tarihinde resmi rakamlara göre; 150 kişinin vahşice katledildiği binlerce kişinin yaralandığı, yine katliam saldırısında 552 ev 289 iş yerinin yakılıp yıkıldığı ve Kürt Alevi toplumunun yüzde 80’nin zorla göç ettirildiği Maraş Katliamı‘na tanık olan yaşlılar, Alevi nüfusun yaşadığı alanda yapılmak istenen kamp ile Alevi toplumun bir kez daha katledilmek istendiğini vurguladı.
maras_ovama_Dokunma‘KAMP İLE KATLİAMDAN GEÇİRİLMEK İSTENİYORUZ’
27 bin mültecinin yerleştirileceği belirtilen ve yapımı Alevi köyü olan Sivricehöyük (Aşağı Terolar) mahallesine yaklaşık bir kilometre mesafede sürdürülen kampı istemediklerini belirten Terolar köyünden 84 yaşındaki Mehmet Günay, “Bizim buraya yerleştirilecek olan Suriyeliler ile anlaşabilmemiz mümkün değil. İnancımız nedeniyle zaten bizi sevmiyorlar. Bizi ilk fırsatta buradan kaçırtmaya çalışacaklar. Bu kampın asıl amacı da budur. Biz zaten inancımız nedeniyle 40 yıl önce katliamdan geçirildik. Şimdi de bu şekilde bizi katletmenin yolunu arıyorlar. Bu kamp ile tek bildiğim bizi bir kez daha katletmek istemeleridir. Buraya Arapları yerleştirecekler. Bizim yaşam alanımızın içerisine. Bunların çoğu çeteci. Başka yer mi kalmadı da Alevilerin içerisine mülteci kampı yapıyorlar” diyerek kaygılarını paylaştı.
‘BİZE İKİNCİ BİR MARAŞ KATLİAMI YAŞATILMAK İSTENİYOR
Bir diğer Maraş Katliamı tanığı olan ve katliamda oğlunu kaybeden 76 yaşındaki Safiye Yıldız ise, “Bizim tüm hayatımız, yaşantımız burada. Biz şimdi buradan nereye gideriz” diyerek, AFAD kampının yapımına dair duyduğu kaygıyı dile getirdi. “Suçumuz nedir bizim, bize bunu yapıyorlar. Suçumuz Alevi olmak mı? diye soran Yıldız, “Aleviler size ne yaptı. Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Senin çocuğun yok mu? Bize bunu reva görüyorsun. Maraş Katliamı’nda benim oğlumu ‘Bu Alevidir’ diyerek katlettiler. Ben daha onun yasını çekiyorum. Şimdi bize bunu bir kez daha neden yaşatmak istiyorsun. Bu kadar milleti mağdur edeceksin. Sizin vicdanınız nasıl bunu kabul edebiliyor. Evet, onlar da insan. Ama başka bir yer bulamadılar mı da bizim içimize onların kamplarını yapıyorlar. Ben şimdiden akşamları korkudan yatamıyorum” diyerek yaşadıklarını özetledi.
‘İNANCIMIZ NEDENİYLE ÜZERİMİZDE OYUN OYNAMAKTAN VAZGEÇİN’
AFAD mülteci kampına karşı çıkan bir diğer Maraş Katliamı tanıklarından 85 yaşındaki Alevi köy sakini Selman Kaçmaz da bu kampın bölgede yaşayan Alevilerin sonlarını getirmek için yapıldığını belirterek, “Biz istemiyoruz buraya kamp yapılmasını. Bize sordular mı bizim meramızın içerisine kamp yapmak için. Sormazlar çünkü niyetleri farklı. Bizin buradan koparmak ve kim oldukları dahi bilinmeyen bu Arapları yerleştirmek istiyorlar. Biz buna karşıyız. İstemiyoruz. Bizi bir kez katlettiniz yetmiyor mu? İnancımız nedeniyle üzerimizde oyun oynamaktan vazgeçin. Ne biz inancımızdan vazgeçeriz ne de bizi yaşadığımız yerlerden koparabilirler. İsteğimiz bizden vazgeçsinler” diye konuştu.
MARAŞ / ANF

EN SON EKLENENLER