Köylerine mülteci kampı yapılmak istenen Sivaslı Aleviler: Cihatçılarla birlikte yaşayamayız

Maraş’ın Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Teroler köyüne yapılmak istenen mülteci kampından sonra yine Sivas’ta Alevilerin yoğun olarak yaşadığı köylere mülteci kampı yapılmak isteniyor. Sivas’taki Alevi kurumları ve halk ise “Cihatçılarla birlikte yaşayamayız” diyerek AKP’nin politikalarına tepki gösteriyor.
Maraş’ta Alevilerin yoğun olarak yaşadığı köylerin yakınına kurulmak istenen mülteci kampının bir benzerinin de Sivas’taki Alevilerin yaşadığı yerlere yapılacağı geçtiğimiz günlerde duyurulmuştu.

Hükümetin Sivas’ta da kamp yapılacağını duyurmasının ardından hareket geçildi. Kaymakamlar, muhtarlardan “köyünüzde kaç boş ev var”, “Yaz ve kış nüfus nedir” gibi sorularla köylerdeki boş evlerin listesini istedi.

Sivas’ta bulunan Alevi kurumları ve Alevi köy muhtarları tarafından alınan bilgilere göre Divriği, İmranlı, Dara, Zara, Hafik ve Yıldızeli ilçelerine bağlı yoğun olarak Alevilerin yaşadığı köylere mültecilerin yerleştirilmesi planlanıyor.

“Cihatçılarla aynı köyde yaşayamayız”

Konuya ilişkin bilgi veren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan ise hükümetin Alevilere yönelik ‘eritme politikası’ izlediğini, Terolar bölgesinde kurulmak istenen kampın da bunun en iyi örneği olduğunu söyledi. Kaplan, Sivas’ın Alevi köylerine de mültecilerin yerleştirileceği duyumların yerel kaynaklardan aldıklarını söyledi. Kaplan, “Bu tamamen Alevileri göçe zorlama, nüfusu eritme politikasıdır. Biz göçmenlere karşı değiliz ancak bizim cihatçılarla aynı köyde yaşamamız mümkün değil” dedi.

Daha önce de Afganistanlıları yerleştirmişlerdi

Tokat’ın Alevi köylerine 80’li yıllarda Afganistanlı göçmenlerin yerleştirildiğini hatırlatan Kaplan, “Bu gün orada Alevi nüfusu kalmadı. Devletin Alevilere yönelik politikası değişmiyor” sözleriyle tepki gösterdi.

Kaynak: DİHA

EN SON EKLENENLER