İmam Balsever; ‘Sur’dan Cizre’ye, Terolara kadar direneceğiz’

Maraş Terolar’da devam eden direnişe destek gün geçtikçe büyüyor. Biz de alevinet.com olarak hem bölge halkının hem de Alevilerin görüşlerini aldık. DAD Eski Başkanı İmam Balsever: Sur’a ve Cizre’ye ses verirsek, Maraş’a da sesimiz ulaşır. Bu halkların ortak mücadelesidir” diyor.

AKP sürgün politikasına Maraş’la devam ediyor. Yaklaşık 21 gündür Maraş Terolar köyü nöbete devam ediyor. Tek istekleri var: Yaşam alanlarını korumak.

Soğuğa, yağmura rağmen çadırı terk etmiyorlar. Polisin baskısına, saldırısına rağmen “ovama dokunma” diyebiliyorlar. Dernekler, STK’lar, siyasiler… Herkes Maraş için ayaklanırken bir yandan kampın yapımı devam ediyor.

Biz de Terolar köyünde her şeyi yerinde görelim istedik.  Kampın önünde geçtiğimizde sayamadığım kadar iş makinası ve hafriyat kamyonları duruyordu. Yangından mal kaçırır gibi yapımı devam eden bir kamp, bu kampın insanlara vereceği, doğaya vereceği zararı anlatmak için günlerce, gecelerce çadırda nöbet tutan bir halk vardı.

Biz de alevinet olarak Terolar’da nöbet tutan, onları ziyaret edenlerle konuştuk. Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Eski Başkanı İmam Balsever bugün yaşanan sürece değinirken tanıklık ettiği 3 günü şöyle özetliyor:  Bir kaç gündür buradayız. Halkın durumunu gördük.  Buraya gelip görmek önemli çünkü uzaklardan bakıp değerlendirmek yersiz oluyor çoğu zaman.  Şunu gördük ki, burada yaşayan toplumun kaygıları ve korkuları vardı. Bu korkular ve kaygılar bir kaç bin Suriyeli yerleşecek kaygısı değil…

İmam Balsever sadece mültecilere karşı bir Alevi toplumu algısı yaratılmaya çalışılmasına tepki gösteriyor. Alevi toplumunun birleştirici unsuruna da değinen Balsever;  “ Tarih boyunca bu inanç bu toplum, bu kadim inanç, bir sürü toplumlarla kader birliği yapmış, rıskını paylaşmış,  bir arada yaşamayı becermiştir. Can boyutu, insani boyutuyla bakmıştır. O yüzden de kaygıları sadece buraya mülteciler gelecek kaygısı değildir. Kaygılar şudur,  AKP’nin Suriye politikası, Ortadoğu’da geliştirmiş olduğu politikanın kaygısıdır, korkusudur.  27 bin insanın buraya gelmesi demek Ortadoğu’da kelle kesen, Işid ve Selefileri görmüş, bu topraklarda aynı şeylerin yaşanacağı korkusudur” diye konuştu.

Böyle bir sürecin yaşanmasından endişe edildğini dile getiren Balsever, insanların evlerinde yaşama korkusunu, ovalarını nasıl koruyacağını, 2 bin kişilik bir ilçeye 27 bin hiç tanımadıkları bir grubun geliyor olması elbette ciddi bir korku kültürünün oluşmasına neden olduğunu dile getiriyor.

Bunun temelinde AKP’nin 2-3 yıldır, El_Nusra, IŞİD gibi çetelerle işbirliği içinde olmasından dolayı olduğunu söyleyen İmam Balsever, “Suriye üzerinden onları besliyor. Bunu biliyoruz. Orada zihniyet açısından baktığımızda selefi anlayışını yerleştirmek istiyor.   Sadece Maraş’ta değil, Antep ve Sivas Zara’da da kamplar yapılıyor ve o hattın üzerinden insansızlaştırma, nufüs kaybına uğratma hedefleriyle  ağırlıklı  olarak kendi yaratmak istediği nüfusu yerleştirecek “ diyor.

Bugün yaşanan bu süreç sadece Alevilerin sorunu olmadığını, bu topraklarda yaşayan herkesin sorunu olduğunu ifade eden Balsever,  yaşam alanına müdahale edildiğinde herkesin bu toplumu rahatsız etme demeli demesi gerektiğini söylüyor.

AKP’nin inançlara da saldırdığını, Dersim coğrafyasında yaptığını, bu toprak üzerinde de yapmaya çalıştığını söyleyen İmam Balsever, “Sur’a ve Cizre’ye ses verirsek, Maraş’a da sesimiz ulaşır. Bu halkların ortak mücadelesidir. Başka da şansımız yok. “ diyor.

EN SON EKLENENLER