Celal Fırat : Hakkımızı sonuna kadar savunacağız

Terolar direnişi devam ederken alevinet.com olarak yazı dizimizin 2. Bölümünü Garip Dede Dergahı Başkanı Pir Celal Fırat ile gerçekleştirdik. Fırat, “Buralar kanımızın akıttırıldığı, acılar çektirildiği yerler.Kutsal topraklarımız, asla vazgeçmeyeceğiz…”

 

Maraş Terolar’da mücadele devam ederken alevinet.com olarak yazı dizimizin 2. Bölümünü Celal Fırat ile gerçekleştirdik. Tanıklık ettiğimiz Maraş Terolar direnişini değerlendiren Fırat, “Bu bölgede yaşayan bu bölgenin insanları gerçekten acılar yaşadı. Osmanlı döneminde de günümüzde de yaşadı. Yerlerinden yurtlarından edildiler. Aynı şey bugünde yaşanıyor. Coğrafyalarından edilme gibi bir durum söz konusu… Buradaki halkı sürgün edip başka bir topluluğu getirme çabası var. Zihniyet geçmişte olduğu gibi aynı!” diyor.

Sur ve Cizre’yi de örnek veren Celal Fırat yapılan TOKİ konutlarının da bu amaca hizmet ettiğini vurguladı.

Bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini ise şöyle açıklıyor: Bizlerin yapması gereken çok şey var. Hep diyoruz ya gelenek göreneklere sahip çıkalım. Onurlu duruş diyoruz ama bunu hayata geçiremiyoruz. Bizler ezilen halklar olarak kol kola girmek zorundayız. Mücadele etmemiz gerekiyor. Burası kutsal yerler, kanımızın akıttırıldığı, acıların çektirildiği yerler. Türbeler var,  yağmur yağdığında toprak kokusunu içimize çekiyoruz… Bu toprakların belleğinde, hafızasında tarihimiz var. Bu tarihe bakıp ders çıkartmalıyız….  H.Z  Ali’nin bir sözü vardır, “geçmişinden ders alamayanlar yok olmaya mahkumdur. Biz geçmişimizden ders almak zorundayız.

Yanlış anlaşılan algıya da değinen Celal Fırat, “sanki Aleviler mültecileri istemiyor gibi bir algı yaratıldı. Oysa ki, biz bütün cemevilerimizi mültecilere açtık. Tırlar dolusu yardımlar yolladık. Çünkü biz de önce insandır. Kaldı ki biz de mülteci konumundayız. Bizi de topraklarımızdan sürdüler, Onları da kendi topraklarından sürdüler. O yüzden de onların yaşadığı acıları yüreğimizde hissediyoruz” diye konuştu.

Mücadeleye devam diyen Fırat, “sistem bizi eziyor, benim gibi düşüneceksin, benim gibi konuşacaksın diyor. Biz de buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Pirlerimizin önemli bir sözü vardır; “bir yerde haksızlık varsa, ses çıkartmıyorsan, hakkınla beraber şerefin ve namusunu da kaybedersin” der… Biz de sonuna kadar hakkımızı savunacağız. “

Gülşen İşeri/alevinet.com

YARIN: SERVET DEMİR

 

EN SON EKLENENLER